Stadiul proiectelor derulate impreuna cu Banca Mondiala in domeniul sanatatii, analizate in intalnirea cu premierul Tudose

d_img_7982.jpg

Guvernul si Banca Mondiala vor accelera ritmul de implementare a proiectelor incepute in domeniul sanatatii si au in vedere extinderea colaborarii prin noi proiecte de finantare a acestui sector, precum si in infrastructura.

Premierul Mihai Tudose, ministrul Sanatatii, Florian Bodog si ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, au avut astazi o intalnire de lucru, la Palatul Victoria, cu o delegatie a misiunii Bancii Mondiale in Romania, condusa de Tatiana Proskuryakova, manager de tara.

In cadrul intalnirii a fost analizat stadiul proiectelor realizate de Guvern cu sprijinul Bancii Mondiale, accentul fiind pus asupra celor din domeniul sanatatii, derulate in cadrul Proiectului de imbunatatire a calitatii si eficientei sistemului de sanatate, aprobat pentru finantare in 2014 si implementat de Ministerul Sanatatii.

”Apreciem deschiderea Bancii Mondiale de a sprijini domenii pe care noi le consideram prioritare pentru Romania: sanatate si infrastructura. Faptul ca in ultimele luni am atras fonduri din proiectul cu Banca Mondiala mai multe decat au fost atrase in intreaga perioada de derulare, arata determinarea noastra sa imbunatatim conditiile din spitale si accesul oamenilor la servicii medicale de mai buna calitate”, a subliniat premierul Mihai Tudose.

seful Executivului a aratat ca doreste consolidarea colaborarii cu Banca Mondiala prin dezvoltarea in comun a unui proiect de tara in domeniul infrastructurii.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a mentionat ca in ultimele sase luni au fost semnate 12 contracte de furnizare echipamente şi achizitii de servicii in valoare de aproximativ 12 milioane de euro (relevanta este achizitionarea a 277 maşini de anestezie pentru 50 de unitati sanitare, cat şi echipamente medicale pentru unitati de primiri urgente şi ATI pentru 79 de spitale).

In momentul de fata exista in procedura de licitatie, in diverse faze, un numar de 10 contracte privind achizitionarea de servicii şi echipamente medicale in valoarea de peste 70 de milioane de euro (achizitia de computere tomografe, echipamente de rezonanta magnetica nucleara, PAX-uri, echipamente pentru ATI, echipamente de laborator pentru ANMDM, respectiv echipamente pentru UPU, radioterapie pentru 5 locatii noi – Institutul Oncologic Cluj Napoca, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Spitalul Clinic Judetean Targu Mures).

De asemenea, a fost finalizata procedura de evaluare pentru primele 5 locatii de radioterapie – Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Galati.

”Am urmarit personal sa acceleram acest proiect cu Banca Mondiala pentru ca preocuparea mea este sa gasim solutii cat mai rapide pentru remedierea cat mai multor lipsuri din sistemul de sanatate”, a afirmat ministrul Florian Bodog.

Colaborarea dintre Guvern si Banca Mondiala va continua cu discutii periodice la nivel de ministere.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top