Antreprenorii care au facut angajari si au inchiriat spatii in programul Start-Up Nation, dar care au dosarele pe creditele-punte inca blocate la Fondul Roman de Contragarantare, consuma bani din proiect fara sa poata incepe productia in afacere, insa ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, da asigurari ca verifica saptamanal progresul de la contragarantare.
„Fiind vineri, este ziua de raportare a progresului inregistrat de reprezentantii Fondului de Contragarantare si ai Fondului de Garantare, in acordarea avizului referitor la dosare, il astept astazi. Voi verifica in fiecare saptamana progresul si sunt foarte atent pe ideea si pe promisiunile facute de domeniile lor ca vom putea sa finalizam pana in aprilie ce este astazi” – a spus, vineri, ministrul Radu Oprea, care a participat la reuniunea Comitetului consultativ pentru dezvoltarea IMM-urilor, care a discutat despre programele de finantare pentru firmele mici si mijlocii.
Totusi, o anumita categorie de antreprenori din programul Start Up Nation vor consuma bani din ajutorul nerambursabil pe care urmeaza sa-l primeasca in program, fara sa fi inceput productia in afacere, daca blocajul contragarantarii se va prelungi pana in aprilie in cazul lor. Acestia sunt micii patroni care s-au apucat de implementarea proiectelor imediat ce li s-a ridicat clauza suspensiva, unii incepand deja sa angajeze oameni si sa inchirieze spatii inca din luna decembrie. Daca dosarele lor vor stagna la Fondul de Contragarantare pana in aprilie, ar insemna ca vor cheltui deja din program prin salariile (care pot ajunge la valoarea salariului mediu pe economie) si prin chiriile platite 5 luni din totalul de 12 luni de implementare.
In privinta acestor cazuri, ministrul Oprea spune ca exista optiunea ca antreprenorii sa renunte la facilitatea contragarantarii si sa-si asume din banii lor un comision de garantare de 3,8% in loc de 2,48%.
„Aceasta este o optiune care este si a antreprenorului. E o problema de dobanda si daca vreau sa imprumut banii cu comision de 3% in loc de 2% pot renunta la contragarantare. Sunt si cazuri in care antreprenorii, pentru a nu dura atat de mult, isi fac un calcul cat sunt costurle de finantare, care este finantarea, care va fi profitul, isi dau seama ca este suportabil si fac lucrul acesta. O finantare costa” – a spus ministrul Radu Oprea.
In schimb, antreprenorii care nu au inceput sa faca angajarile in proiect nu pierd bani. Firmele au termen pentru angajari data la care vor face ultima cerere de plata din cele maximum 3 permise in program. Iar ultima cerere se poate face pana la 29 septembrie 2018, cand se incheie si perioada de implementare pentru beneficiari, conform procedurii actuale.
Pentru acestia, un grup de consultanti care a participat la reuniunea Consiliului Consultativ vrea sa-l convinga pe ministru sa prelungeasca perioada de implementare, astfel incat sa reduca din presiunea asupra antreprenorilor care trebuie sa efectueze investitiile intr-un timp relativ scurt.
Mai multe detalii aici