Start Up Nation: Situatia la zi si asteptarea antreprenorilor. Ce va fi in editia 2018

Start-up-Nation-Romania-01.png

Programul de finantare nerambursabila pentru mici afaceri Start-Up Nation, editia 2017, continua cu certificarea cheltuileilor si efectuarea platilor, in anul 2018, dupa cum da statul asigurari, in timp ce destui antreprenori care s-au calificat la finantare, precum si consultanti se plang de procesul greoi care le intarzie afacerile. in plus, Ministerul pentru Mediul de Afaceri sustine ca intr-o noua sesiune, 2018, a programului, urmeaza sa ceara de la Guvern noi fonduri, peste nivelul de 700 milioane lei, credite de angajament prevazute in bugetul de stat 2018.

Pornit anul trecut ca o promisiune electorala si anuntata in programul de guvernare al Guvernului PSD-ALDE, programul Start Up Nation promitea un buget total de 1,7 miliarde de lei pe anul 2017, din care sa ofere granturi nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unui numar de cel mult 10.000 de firme mici si mijlocii noi.

In urma sesiunii de inscriere de o luna (15 iunie – 14 iulie 2017), a selectiei automate si a evaluarii planurilor de afaceri, au mai ramas pe lista celor calificati la finantare un numar de circa 8.400 de firme.

In cele din urma, pe bugetul 2017, Guvernul a alocat efectiv credite bugetare de numai 700 de milioane de lei, din care aproximativ 30 de milioane a si retras ca urmare a unui ordin bizar dat de ministrul de Finante, prin care a fost devansat termenul de efectuare a ultimelor plati in sectorul bugetar.

Si cei 670 de milioane de lei au ajuns destul de tarziu in piata, dupa rectificarea bugetara din septembrie 2017 si dupa finalizarea schemei de finantare europeana de la Ministerul Dezvoltarii, care a necesitat anumite termene.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.