Creditarea autoritatilor publice locale pentru investitii in infrastructura

Modificarile aduse Legii finantelor publice locale creeaza conditii deosebit de avantajoase, pentru bancile comerciale, de a credita administratiile locale in vederea refacerii infrastructurii. Aceasta pentru ca sumele pe care primariile le vor putea obtine prin credite vor fi de circa trei ori mai mari, o data ce la capitolul venituri proprii, la care se raporteaza gradul maxim de indatorare, vor fi incluse si sumele rezultate din impozitul pe venit.

“In aceste conditii, cele 3.100 de primarii vor putea accesa credite ale caror rate si dobanzi se vor putea ridica anual la circa 12.000 miliarde de lei, in timp ce pana acum aceste sume nu puteau depasi 4.000 miliarde de lei”, subliniaza Viorel Cristea, secretar general al Ministerului Administratiei Publice. “In aceste conditii, posibilitatile de a finaliza investitii in alimentari cu apa, canalizare, drumuri sunt deosebit de mari. Riscul ca o primarie care a accesat un credit in noile conditii sa intre in incapacitate de plata este practic nul”, spune Emil Draghici, vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania.

Prima banca ce a intuit potentialul acestor plasamente este Banca Comerciala Romana. In acest sens, urmeaza a fi aprobat un protocol intre Ministerul Administratiei Publice si Banca Comerciala Romana, prin care aceasta va sustine prin credite avantajoase administratiile locale, pentru proiecte din cadrul “Programului National pentru Refacerea Infrastructurii Locale”.

Sursa: , Revista Capital, Nr.24, 12 iunie 2003, Autor Alexandru Dan Dinca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.