
„Au fost facute progrese importante in absorbtia fondurilor comunitare, dar inca nu sunt multumit”, a declarat seful Executivului.
Intre 22 decembrie 2008, data la care a intrat in exercitiu actualul guvern, si 20 martie 2009, au fost aprobate in cadrul Programelor Operationale Sectoriale 683 de proiecte, in comparatie cu 420 cate au fost aprobate in perioada 2007-2008.
In privinta semnarii efective e contractelor de finantare, in perioada 22 decembrie 2008-20 martie 2009, au fost semnate 360 de proiecte, in comparatie cu 168 de proiecte care au fost semnate in perioada 2007-2008.
„Cu alte cuvinte, exista – si se poate observa cu ochiul liber – un progres in privinta graficului de proiecte aprobate si semnate, in vederea atragerii fondurilor europene”, a afirmat premierul Emil Boc.
Valoarea totala a contractelor de finantare pe programele operational-sectoriale, in perioada 22 decembrie 2008-20 martie 2009, este de peste 630 de milioane de euro.
In ceea ce priveste utilizarea fondurilor de preaderare, finantate prin programele ISPA, PHARE si SAPARD, cele mai multe probleme inregistrate la ora actuala sunt legate de finalizarea lor la termenele stabilite.
Una dintre masurile adoptate de Guvern de la crearea Comitetului interministerial pentru gestionarea absorbtiei fondurilor comunitare a fost simplificarea procedurilor pentru depunerea proiectelor finantate din fonduri structurale. Cea mai importanta dintre acestea este scurtarea termenului de organizare a licitatiilor de la 80 de zile la 37 de zile.
In al doilea rand, Guvernul are in vedere modificarea formatului standard de certificat de atestare fiscala, urmand ca ministerul Finantelor sa prezinte o propunere in acest sens pana la data de 15 aprilie, astfel incat firmele care au de incasat de la stat o suma cel putin egala cu datoriile lor catre stat sa poata fi considerate solvabile si sa poata participa la licitatii.
O alta masura menita sa reduca traseul birocratic pentru depunerea de proiecte este cea a stabilirii unui cadru unitar pentru toate cele sapte Programe Operationale in ceea ce priveste documentatia necesara pentru semnarea contractelor de finantare, astfel incat la depunerea proiectelor si a cererilor de finantare sa poata fi depuse copii ale actelor conforme cu originalul iar copiile legalizate sa fie cerute in faza de contractare.
Preocuparile Guvernului vizeaza, de asemenea, scurtarea perioadei dintre semnarea contractelor de finantare pana la organizarea licitatiilor.
„Speram sa putem scurta aceste perioade de timp, printr-o buna cooperare cu autoritatile locale”, a declarat primul-ministru.
Un aspect evidentiat in acest context de catre primul-ministru este faptul ca, in 2008, autoritatile contractante nu au utilizat pe masura sistemul electronic de achizitii publice SEPA: din cele 11.187 autoritati contractante inregistrate, doar 2.253 au utilizat acest mijloc electronic extrem de eficient in utilizarea banului public.