Misiunea economica in Republica Populara Chineza

In primele zile ale vizitei, oficialul Ministerului Economiei a participat, alaturi de ministrul Constantin Nita si vicepresedintele Camerei Chineze pentru Promovarea Comertului International, Li Zhigang, la deschiderea lucrarilor de la Shanghai.

Cu aceasta ocazie, secretarul de stat in Ministerul Economiei a prezentat stadiul relatiilor economice bilaterale, accentuand importanta cooperarii cu China. Dl. Claudiu Stafie si-a exprimat convingerea ca vor fi identificate noi oportunitati de cooperare intre firmele romanesti si cele chineze, in politica Guvernului roman de dezvoltare a schimburilor comerciale si de atragere a investitiilor straine, China reprezentand una dintre prioritati.

In acest sens, Guvernul Romaniei acorda o importanta deosebita asigurarii unui mediu de afaceri si investitii atragator si competitiv, cooperarea internationala fiind un instrument eficient in depasirea provocarilor financiare si a crizei economice.

In interventiile sale, atat de la deschiderea lucrarilor Seminarului de afaceri , cat si din cadrul intalnirilor pe care le-a avut cu ministrul chinez al Comertului, dl. Chen Deming si cu reprezentanti ai firmelor chineze din domeniul energetic din Shanghai, dl. Stafie a prezentat potentialele proiecte de interes comun din domeniul energetic.

Printre acestea, se regasesc:
– comercializarea creditelor de carbon pentru asigurarea fondurilor pentru investitii in sectorul energetic;
– realizarea de noi capacitati de productie in domeniul hidroenergetic;
– realizarea de proiecte greenfield, cu atragerea de capital si investitori specializati in domeniul productiei de energie pe baza de carbune, gaze naturale, resurse hidro, precum si prin cogenerare eficienta;
– proiecte de investitii de mediu si reabilitari din cadrul complexurilor energetice;
– realizarea de societati mixte pentru construirea de noi capacitati in cadrul unor proiecte green/brown field in termocentrale apartinand Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Deva;
– imbunatatirea eficientei energetice si promovarea surselor regenerabile de energie.

Sursa: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.