Finantare pentru mediu de peste 900.000 de euro in judetul Ialomita

finantare UE, Ialomita, fonduri nerambursabile, proiect de mediu

Beneficiarii programului PHARE pentru Coeziune Economica si Sociala 2004 sunt consiliile locale din Sfantu Gheorghe, Ion Roata, Garbovi, Ciochina, Sarateni, Balaciu, Munteni Buzau, care au asigurat o cofinantare de 10%.

Pentru implementarea proiectului “Reducerea impactului depozitelor de deseuri asupra mediului in zona de centru a judetului Ialomita” a fost infiintata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco 2008 iar pentru buna functionare a sistemului de colectare selectiva a deseurilor au fost instruite 70 de persoane cu domiciliul in comunele partenere, din care 29 de operatori deseuri vor fi selectati si angajati in cursul acestei luni.

Finantarea nerambursabila si contributia proprie a partenerilor au asigurat, pana in prezent, constructia, in proportie de 80%, a sapte platforme de compost pentru gunoiul de grajd, precum si achizitia mai multor echipamente specifice. In vederea educarii cetatenilor in domeniul depozitarii selective a deseurilor au fost achizitionati si distribuiti 120.000 saci menajeri si 4.000 de europubele de 120 litri, urmand a mai fi achizitionate inca 3.350 de europubele, pentru ca fiecare gospodarie din zona de centru a judetului sa poata colecta deseurile menajere.

Odata cu finalizarea activitatilor de formare profesionala si a platformelor de compost se va desfasura o campanie de constientizare si promovare a importantei protectiei mediului inconjurator, pe parcursul careia se vor purta discutii despre importanta mediului si se vor distribui pliante si afise in toate gospodariile din comunele implicate in proiect. Autoritatile locale si managerul echipei de proiect, Madalin Teculescu, primarul comunei Sfantu Gheorghe, considera ca, dincolo de investitia in infrastructura de mediu realizata prin proiect, cel mai important castig este schimbarea mentalitatii cetatenilor, care apreciaza implementarea in comunitatea lor a unui proiect finantat din surse publice europene, nationale si locale.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.