
Emil Boc a anuntat ca, potrivit acordului de la finalul lunii martie, Romania va contracta 19,5 miliarde de euro, dintre care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Potrivit sefului Executivului, printre obiectivele acestui acord se numara mentinerea locurilor de munca si asigurarea platii salariilor si pensiilor.
Boc a afirmat ca banii de la FMI merg la Banca Nationala, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala merg la Ministerul de Finante si sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este destinat bancilor, pentru sustinerea creditarii si a sistemului financiar.
Premierul a reamintit cele patru conditii ale acordului. Prima este rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1 din produsul intern brut (PIB). „Prin rectificare am gasit solutii pentru a nu afecta salariile si pensiile romanilor”, a afirmat Boc.
Celelalte trei conditii sunt cele trei legi care trebuie adoptate in decursul acestui an: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.
„Cu sau fara acordul cu FMI, oricum aceste legi erau absolut necesare pentru Romania”, a mai spus Boc.
Minstrul Finnatelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, la sfarsitul sedintei de Guvern, ca impreuna cu guvernatorul BNR a semnat scrisoarea de intentie pentru incheierea acordului de imprumut cu FMI, aceeasi procedura fiind derulata si pentru imprumutul de la Comisia Europeana.
„Suntem in grafic din punct de vedere al procedurilor, iar aceste proceduri le vom urma si pentru cele cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, de unde urmeaza sa primim o scrisoare de intentie”, a spus Pogea.
„Am convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Astfel, pe trimestrul unu am convenit pentru o tinta a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul doi de 14,5 miliarde lei si pe trimestrul trei de 18,6 miliarde lei”, a spus Pogea.
Ministrul Finantelor a precizat ca, in cazul in care deficitul depaseste tinta stabilita, va avea loc o noua rectificare bugetara in vederea ajustarii veniturilor si cheltuielilor, pentru a nu depasi obiectivul fixat pentru finalul anului.
Acesta a spus ca continutul scrisorii va fi facut public dupa aprobarea in Board.
Intrebat de legea salarizarii unice, ministrul de Finante a declarat ca „nivelul de salarizare in 2009 nu va fi mai mic decat in 2008. Nu vorbim de micsorarea salariilor. in acordul cu FMI nu se prevede expres majorarea sau micsorarea salariilor, ci se refera la ajustarea lor”. Pogea a afirmat ca in acest sens a ales sa nu faca disponibilizari.