Europarlamentarii cer Comisiei Europene un raport special despre cheltuirea fondurilor UE in Romania

fonduri UE, europarlamentari, Comisia Europeana, raport

Amendamentele privind Romania au fost adoptate joi cu larga majoritate, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.

Astfel, se arata in textul adoptat, PE “cere Comisiei, in lumina ultimului raport CE si a regreselor in domeniul luptei anticoruptie, sa redacteze un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania si asupra progreselor facute in lupta anticoruptie pana la 15 iulie 2009“.

Parlamentul este, de asemenea, de parere ca “aderarea Romaniei si Bulgariei nu a fost tratata de Comisie cu seriozitatea necesara si ca declaratiile privind stadiul de pregatire al celor doua tari candidate au indus in eroare si regreta ca dezinformarea a dus la actuala situatie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative si legale disfunctionale”.

Europarlamentarii critica dur Comisia pentru ca ar fi “ignorat criteriile de la Copenhaga” si ar fi indus in eroare opinia publica si Parlamentul privind stadiul de pregatire al acestor state membre, ceea ce este in detrimentul reputatiei UE si al dezvoltarii lor sustinute.

Legislativul european ridica semne de intrebare si in ceea ce priveste mecanismul de cooperare si verificare prin care este monitorizata reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania si Bulgaria, atragand atentia ca eforturile directiilor care se ocupa de acest dosar sub conducerea Secretariatului General al Comisiei sunt “inadecvate”, asteptand o mai buna coordonare si o includere sistematica a tuturor evaluarilor CE, precum si includerea unor “criterii care sa cuantifice progresele”.

Parlamentarii europeni isi exprima “serioase ingrijorari” cu privire la inghetarea a 200 milioane euro din fondurile agricole pentru Romania si a aproximativ 500 milioane de euro in cazul Bulgariei.

“Lipsa unor sisteme de control sigure si problemele de management intampinate pericliteaza banii contribuabilului european”, spun europarlamentarii, cerand “toleranta zero in cazurile de utilizare incorecta a fondurilor, fraude si coruptie”, cazuri in care Comisia trebuie sa “recupereze de urgenta banii”.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.