Baile Figa, o investitie europeana in turism

PHARE, Baile Figa, lacuri sarate, fonduri UE, sit arheologic

Statiunea Baile Figa, aflata la trei kilometri de orasul Beclean, a inceput deja sa prinda contur, fiind trasate viitoarele terenuri de sport, bazine, spatiul pentru cura de namol, aleile si parcarea.

Potrivit primarului orasului Beclean, Nicolae Moldovan, investitia, care se ridica la 1,5 milioane euro (bani din fonduri europene), ar trebui sa fie gata pana in 15 iulie.

In total, Baile Figa, Baile Cojocna si Ocna Dej au castigat, printr-un proiect Phare privind cresterea potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea de Nord-Vest, patru milioane de euro, bani cu ajutorul carora cele trei comunitati spera sa atraga noi investitori, interesati de deschiderea unor pensiuni turistice sau chiar hoteluri in aceste zone. Primaria Beclean dispune de un teren de peste 17 hectare, unde se vor putea face aceste investitii in turism, administratia locala luand decizia ca aceste terenuri sa fie instrainatate doar prin concesiune.

Lacurile sarate de la Baile Figa dispun de ape curative, clorosodice, puternic concentrate, iar namolul sarat are proprietati de vindecare a unor boli ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor sau boli ginecologice. Un alt punct de atractie la Baile Figa il constituie situl arheologig unic in Sud-Estul Europei, descoperit in 2007.

Atunci, cercetatori ai Complexului Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud, ai Muzeului National al Carpatilor Rasariteni din Sfantul Gheorghe si ai Universitatii din Exeter – Marea Britanie, au scos la lumina acest sit, constand intr-o constructie intreaga, cu garduri de lemn din alun, pereti de barne, dar si numeroase artefacte din lemn: un maner celt, o covata, o paleta, troace, toate foarte bine conservate datorita sarii.

Analizele efectuate intr-un laborator din strainatate au stabilit faptul ca obiectele descoperite la Baile Figa dateaza aproximativ din anii 1000 i.Hr. si 500 i.Hr, perioada corespunzatoare sfarsitului epocii bronzului si inceputului epocii fierului. De asemenea, aici au fost descoperite si numeroase cioburi din ceramica de culoare rosie sau neagra, incizate cu semnul „maturicii”, specific acestei perioade istorice.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top