Primul proiect de management al deseurilor aprobat de Comisia Europeana

fonduri UE, POS Mediu, management integrat, deseuri, CE

Astfel, 204 depozite neconforme vor fi inlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni. In plus, prin proiect se vor construi o linie de sortare, o statie de compost pentru deseurile biodegradabile, 5 platforme de colectare si 5 statii de transfer al deseurilor. De asemenea, proiectul include investitii pentru implementarea unui sistem de colectare selectiva.

Valoarea proiectului, fara TVA, este de peste 36 de milioane de euro, din care 26,840,258 contributie UE.

Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investitiile urmand a fi finalizate pana in 2011.

Bugetul alocat prin Programul Operational Sectorial “Mediu” pentru proiectele vizând managementul integrat al deseurilor se ridica la valoarea de 1,17 miliarde euro, din care grant UE 0,93 miliarde euro.

Proiectele trebuie sa demonstreze o abordare integrata a acestui domeniu, propunand investitii in achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva, facilitati de transport, sortare, compostare si reciclare, construirea de depozite de deseuri la standarde europene, inchiderea depozitelor vechi, neconforme, etc.

Ministerul Mediului coordoneaza, in prezent, pregatirea unui numar de 30 de proiecte de management integrat al deseurilor, care vor absorbi in totalitate suma alocata Axei Prioritare 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”.

Proiectele vor fi finalizate gradual in perioada 2009-2011 si vor avea o contributie importanta la indeplinirea obligatiilor asumate de România prin Tratatul de Aderare in sectorul gestionarii deseurilor.

Beneficiarii proiectelor sunt Consiliile Judetene.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.