Conducerea FMI a aprobat acordul de finantare cu Romania, in valoare de 12,9 miliarde euro

imprumut, finantare, FMI, BNR, Banca Mondiala, CE, BERD

Prima transa, in valoare de 5 miliarde euro, urmeaza a fi disponibilizata imediat.

Banii de a FMI urmeaza sa intre la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare.

In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Autoritatile romane sustin ca acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi – de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru – de 18,6 miliarde lei.

Potrivit Finantelor, deficitul bugetar s-a plasat la 7,925 miliarde lei dupa primele trei luni, respectiv 1,5% din PIB.

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru banci, pentru sustinerea creditarii.

Finantarea acordata de CE va fi discutata marti in reuniunea ministrilor de finante din UE, Ecofin, insa prima transa ar urma sa intre abia la finalul lui iunie.

Tanasescu: FMI va distribui prima transa a imprumutului pentru Romania in cel mult 48 de ore

Prima transa de 5 miliarde euro din finantarea aprobata luni de consiliul executiv al Fondul Monetar International (FMI) va fi distibuita intre 24 si 48 de ore, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

“Prima transa, de 5 miliarde (euro), urmeaza sa fie distribuita in urmatoarele 24-48 de ore. As vrea sa sublinez faptul ca acesti bani se vor duce in rezerva bancii centrale si nu in alta parte, ei nu pot fi folositi cu alta destinatie”, a subliniat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a mai spus ca board-ul institutiei “a apreciat foarte mult demersul pe care Romania l-a facut, in sensul de actiune proactiva si, nu in ultimul rand, Romania, prin acest demers, joaca un rol foarte important de stabilitate in zona”.

“Celelalte transe vor veni din sase in sase luni, pe parcursul urmatoarelor 24 de luni, cu revizuiri la fiecare sase luni. Conditionalitatile sunt deja cunoscute, ele sunt legate in principal de intarirea politicii fiscale in perioada 2009-2011”, a adaugat Tanasescu.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.