Reguli noi pentru contractele de stat

Pretul cel mai mic nu va mai fi un criteriu suficient. Pentru atribuirea contractelor de stat cu valoare redusa se va tine cont si de calitatea produselor sau serviciilor oferite, nu doar de preturile acestora.

Conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a lansat, ieri, un ghid pentru cei ce doresc sa incheie contracte cu statul.

Acest ghid prefigureaza o noua modificare a normativelor privind achizitiile publice, mai precis a criteriilor dupa care vor fi selectate ofertele partenerilor privati.

Cristina Traila, presedintele ANRMAP, afirma ca modificarea criteriilor de atribuire a contractelor cu valori mici este necesara deoarece autoritatile publice aplica predominant criteriul pretului mai mic si intr-o masura mai redusa pe cel al ofertei mai avantajoase din punct de vedere economic.

Guvernul a mai modificat si in luna martie legea achizitiilor publice prin cresterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate poate sa achizitioneze direct produse, servicii si lucrari. De asemenea, au fost reduse termenele de derulare a procedurilor.

Prezent la conferinta de lansare a manualului, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a criticat faptul ca legislatia achizitiilor publice „nu este aplicata cu buna credinta” in Romania, spre deosebire de alte tari europene.

„Partea de buna credinta a achizitiilor publice nu poate fi in niciun manual si in nicio lege. Am constatat ca de multe ori reguli care la noi in Romania exista puse in legi identic cu regulile care exista in Austria, Germania sau Franta sunt utilizate si li se dau cu totul alte conotatii. Peste tot exista posibilitatea contestatiilor, dar in alte tari contestatiile sunt un lucru foarte rar, cand intr-adevar apare cate ceva. La noi, acesta este un sport national prin care unii dintre participantii la o licitatie ii impiedica pe cei care au castigat sa-si vada de treaba, dar ne impiedica si pe noi sa cheltuim banii pe care ii avem de la bugetul de stat sau de la UE”, a spus ministrul Transporturilor.

Reamintim ca acest minister este unul dintre principalii ordonatori de achizitii publice.

Potrivit conducerii ANRMAP, manualul lansat ieri va fi urmat de un al doilea volum. Primul volum, structurat pe 8 capitole si are 332 de pagini, prezinta principiile care guverneaza contractele de achizitie publica.

Sunt descrise tipurile de contracte, planificarea achizitiilor, modul prin care se asigura transparenta procedurilor, precum si modalitatile de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Manualul Operational pentru Atribuirea Contractelor de Achizitie Publica, lansat ieri, costa 50 de lei si poate fi cumparat direct de la sediul ANRMAP sau prin comanda pe site-ul anrmap.ro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top