Reabilitarea termica, finantata si de la UE

reabilitare termica, finantare, fonduri UE, contributie

Din cele 50.000 de solicitari de finantare existente acum la nivelul primariilor rezulta un cost mediu de 4.000 de euro/apartament pentru reabilitarea termica. Initial, costul mediu fusese estimat la 3.500 de euro/apartament. Pana in prezent, Guvernul a primit din partea primariilor solicitari in valoare de 785 de milioane de lei, dublul sumei alocate.

Consumul minim, redus la jumatate

Oficialii de la Palatul Victoria afirma ca in luna iulie, in urma primirii imprumutului de la Comisia Europeana, vor fi alocate programului inca 100 de milioane de euro pentru a acoperi cererile primite. Dar estimarile oficiale arata ca, pentru toate cele 83.000 de blocuri cu peste 3,2 milioane de apartamente construite inainte de 1990, suma totala necesara reabilitarii termice este de 10 miliarde de euro.

Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire la mai putin de 100 de kwh/mp, in conditiile in care consumul actual de energie este cuprins intre 180 si 240 de kWh/mp. Programul de reabilitare a fost extins la toate blocurile de locuinte realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Etapele programului

Potrivit legislatiei specifice, pentru implementarea Programului de reabilitare termica trebuie parcurse urmatoarele etape:

1. Identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte;
2. Instiintarea asociatiilor de proprietari de catre coordonatorii locali privind inscrierea in programul local;
3. Hotararea adunarii generale a proprietarilor de inscriere in programul local si semnarea contractului de mandat;
4. Proiectarea lucrarilor de interventie;
5. Executarea lucrarilor de interventie;
6. Receptia la terminarea lucrarilor si eliberarea certificatului de performanta energetica, in care se evidentiaza consumul anual specific de energie calculat pentru incalzire;
7. Receptia finala, dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de trei ani.

Proprietarii platesc doar 20%

Contributia asociatiei de proprietari la costul lucrarilor a fost redusa la 20%. Ministerul Dezvoltarii va suporta 50% din aceste costuri, iar restul de 30% revine primariei din localitatea in care este situat imobilul. Tot din bugetul local se vor suporta integral si costurile cu proiectarea respectivelor lucrari.

Ce lucrari se finanteaza:

– izolarea termica a peretilor exteriori;
– inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tâmplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tacmplarie performanta energetic;
– termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei;
– izolarea termica a planseului peste subsol, daca blocul are apartamente si la parter;
– demontarea instalatiilor si echipamentelor montate la vedere pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica;
– refacerea finisajelor anvelopei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.