1.086.351 cereri depuse pana la 15 mai 2009 pentru schemele de sprijin

scheme, sprijin, APIA, suprafata, cereri

Astfel, in intervalul 2 martie – 15 mai 2009, au fost depuse 1.086.351 cereri, pentru o suprafata de 9.286.390 hectare, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut.

Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj (58.806 cereri), Suceava (54.552 cereri) si Olt (49.255 cereri).

Mentionam ca fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai – 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul. Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.

In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.