Crescatorii de taurine isi vor primi subventiile restante

subventii, crescatori, taurine, restante, agricultura

„Plangerile lor (ale crescatorilor – n.r.) sunt intemeiate, dar bine ca s-a mai schimbat ceva in minister pentru ca altfel cred ca nu mai primeau niciodata subventiile. Macar acum le recuperam si facem platile pe 2007 si 2008, tot ce a fost restant. Nu am ajuns la zi si cred ca, pana la 30 iunie, cu toate eforturile nu vom reusi sa spunem atunci ca s-au efectuat platile”, a declarat la Rasnov, Ilie Sarbu, prezent la deschiderea celei de a treia editii a expozitiei „Zilele Crescatorului de Taurine 2009”.

Potrivit ministrului Agriculturii, principalele cauze pentru intarziere sunt slaba pregatire a unora dintre cei care se ocupa de acest domeniu, precum si softul. Sarbu i-a asigurat, de asemenea, pe crescatorii de taurine de tot sprijinul si colaborarea sa, indemnandu-i la dialog si colaborare permanenta cu Ministerul Agriculturii.

„Cred ca, daca vom ramane impreuna, si asta o spun peste tot pe unde ma duc, daca ne vom asculta unii pe altii, vor veni si realizarile. V-as ruga sa vedeti in minister un prieten apropiat, un partener real”, a sustinut ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sustine ca, in prezent, in Romania, exista 2,7 milioane de capete de taurine, atat cele din fermele specializate, cat si cele de la populatie.

La randul sau, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine, Costel Cars, afirma ca ar fi vorba despre 1,8 milioane de capete de taurine. Dintre acestea 300.000 de capete sunt de rasa de puritate ridicata.

La expozitia de la Rasnov au fost expuse peste 50 de capete de taurine, din mai multe rase, din Brasov, Tulcea, Bacau, Suceava, Galati, Ilfov si Alba. In ceea ce priveste seceta – principala problema cu care se confrunta crescatorii de animale – ministrul a afirmat ca, din situatiile primite din teritoriu, reiese ca sunt afectate 50% din culturi, ceea ce inseamna un milion de hectare. „Acest lucru nu inseamna ca graul se ara si s-a pierdut, dar vor fi productii mai mici”, a sustinut Ilie Sarbu.

In opinia ministrului de resort, preturile la produse nu vor creste, chiar daca, in prezent, in tarile membre ale Uniunii Europene se fac deja rezerve de carne de porc, unt, lapte praf. Cat priveste painea, Sarbu a sustinut ca nici la acest produs nu vor fi probleme.

„Daca vom face trei milioane de tone de grau si cred ca se vor face in orice conditii, practic consumul intern este asigurat. Nu vom mai putea face export, ca in anii trecuti, dar asta este situatia”, a spus Ilie Sarbu.

Intrebat daca se va declara starea de necesitate in agricultura, ministrul a precizat ca, in cazul in care fenomenul secetei va persista, are obligatia de a fi declarata starea de calamitate, dar a subliniat ca acest lucru va fi facut pe baza situatiilor de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si a constatarilor din teritoriu, iar primele masuri sunt acelea de compensare a pierderilor pentru care oamenii vor primi bani.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top