Pentru “Prima Casa” se bat 16 banci

Prima Casa, credit, garantie, imprumut, banci, avans, dobanda

Din grupul celor 16 fac parte banci care au cote de piata diferite. Printre primele institutii de credit care au inaintat oferte se numara CEC Bank.

“Exista o marja considerabila intre oferta cea mai mica de dobanda si oferta cea mai mare”, au declarat surse guvernamentale.

Evaluarea propunerilor trimise a inceput deja iar in cursul zilei de 3 iunie Finantele vor avea primele concluzii, potrivit acelorasi surse. Acestea au precizat ca programul va deveni operational la sfarsitul acestei luni. Totusi, premierul Emil Boc a declarat ca 16 banci au transmis oferte pentru “Prima Casa”.

DAE sub 5,75% sau “absolut SF”

Potrivit lui Boc, dobanda ceruta de banci pentru prima locuinta ar putea fi la jumatatea celei practicate in acest moment pe piata. Seful Executivului a plusat chiar, spunand ca aceasta ar putea scadea si mai mult ca urmare a competitiei dintre institutiile de credit.

O dobanda anuala efectiva (DAE) mai mica decat media pietei, asa cum ar vrea prim-ministrul, este complet nerealista, potrivit consultantului de investitii Bogdan Baltazar.

“O dobanda sub 5,75% ar fi absolut SF. Bancile se refinanteaza la 5%-5,25% in acest moment, de ce ar da credite la 5,75%?”, se intreaba ironic Baltazar. Potrivit lui, chiar daca se renunta la comisionul de rambursare, ramane o serie de alte comisioane pe care bancile nu vor dori sa o elimine.

Ce le sperie pe banci?

Reducerea dobanzilor la jumatate ar putea avea loc, in opinia lui Baltazar, in cazul unui angajament intre banci si statul roman. “Insa, in acest caz, se pune intrebarea: ce le ofera statul bancilor sau cu ce le-a speriat?”, a adaugat el.

Premierul Emil Boc a amenintat, in 20 mai, bancile straine din Romania cu taxa “Robin Hood”, adica supraimpozitarea profiturilor in cazul in care acestea isi scot banii din tara.

1 miliard de euro este suma garantata de stat in programul “Prima casa”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.