6,7 milioane euro finantare nerambursabila pentru revitalizarea Cetatii Oradea

Este vorba despre proiectul “Revitalizarea cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic: Cetatea Oradea, complex turistic european – etapa I”, iar beneficiar este Municipiul Oradea.

Valoarea totala a proiectului este de 36.780.329,12 RON (8.572.704 Euro), din care valoarea nerambursabila – 28.717.702,60 Ron (6.693.479 Euro).

La semnarea oficiala au participat dl. Vasile Blaga, ministrul al Dezvoltarii Regionale si Locuintei, dl. Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management POR, precum si dl. Claudiu N. Cosier, director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Dl. Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, a declarat, la evenimentul oficial de semnare a contractului de finantare: “Le multumesc celor care au facut parte din echipa proiectului, colegilor din Primarie, reprezentantilor ADR Nord-Vest si ministerului pentru sprijinul acordat si ma bucur ca au facut posibil ca “inima Oradiei”, Cetatea, sa bata din nou”.

Cu aceasta ocazie, dl. Claudiu N. Cosier a declarat: “Personal ma bucur nespus ca, finalmente, nestemata de la granita noastra cu Ungaria, cetatea cea mai mare din acest spatiu geografic ajunge astazi, prin acest contract, la finantarea dorita de multa vreme, finantare care o va pune in valoare si va descatusa potentialul exceptional de turism urban al Oradiei. Doresc sa subliniez ca sprijinim si alte proiecte asemanatoare in orasele noastre din Transilvania de Nord si sa incercam astfel sa adaugam ofertei noastre turistice un circuit de turism urban serios si atractiv la nivel international. As spune ca acest lucru se intampla acum pentru ca in sfarsit avem un proiect si nu o idee de proiect cu privire la acest obiectiv”.

Precizam ca, pentru a fi finantate din Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul major de interventie 5.1 – “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”, au fost depuse 21 proiecte, care solicita peste 50 milioane Euro, echivalent cu 176% din alocarea regionala pentru acest domeniu pe perioada 2007-2013 pentru intreaga Transilvanie de Nord.

Reamintim ca suma totala alocata Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) pe toate axele POR, pentru intreaga perioada 2007-2013, este de 536,41 milioane euro.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.