Investitii in retele broadband in zonele defavorizare din punct de vedere al accesului

Implementarea proiectelor ce vizeaza dezvoltarea retelelor de broadband in zonele dezavantajate din punct de vedere al accesului este conditionata de:

1. Adoptarea si publicarea Strategiei Nationale de Comunicatii in banda larga (SNB);
2. Finalizarea Modelului de Implementare a operatiunilor cuprinse in POS CCE AXA III prin care se finanteaza dezvoltarea de infrastructura de comunicatii in banda larga in zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicatii.

In prezent Strategia Nationala de Comunicatii in Banda Larga a fost deja adoptata de Guvern, urmand a fi publicata in scurt timp in Monitorul Oficial.

Pornind de la prevederile Strategiei Nationale de Comunicatii in Banda Larga, de la cele ale Regulamentelor Europene pentru Fonduri Structurale si de la cele specifice ajutorului de stat, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in calitate de Organism Intermediar pentru Implementarea Societatii informationale a elaborat un Model de Implementare a proiectelor ce vizeaza realizarea retelelor de comunicatii in banda larga.

Unul dintre elementele cheie ale Modelului de Implementare este cel referitor la zonele de interventie. Regulile privind ajutorul de stat permit interventia doar in asa numitele „zone albe”, in care nu exista in prezent nici o retea de comunicatii electronice capabila sa ofere acces broadband si unde nu exista intentia niciunui operator de a investi, din surse proprii, fara ajutorul statului, in urmatorii 5 ani.

In urma unei analize efectuate pe parcursul anului 2008 de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a rezultat ca exista un numar de 11027 localitati (prezente in anexa) in care nu exista nicio retea de comunicatii in banda larga.

Avand in vedere cele de mai sus, este necesara realizarea listei finale cu „zonele albe”, in care va fi posibila interventia statului pentru realizarea de retele de comunicatii in banda larga. Din acest motiv, este necesar sa ne comunicati daca aveti intentia, ca in urmatorii 5 ani, sa investiti fonduri, din surse proprii, fara ajutorul statului, pentru construirea de retele de comunicatii in banda larga intr-una din localitatile din documentul anexat.

In cazul in care aveti intentia de a investi din surse proprii pentru realizarea de retele broadband intr-una din localitatile din Anexa, va rugam sa ne specificati urmatoarele:

– Denumirea localitatii;
– Codul SIRUTA;
– Analiza privind oportunitatea investitiei si valoarea acesteia;
– Date privind situatia financiara din care sa reiasa capacitatea Dumneavoastra de a realiza investitia.

Raspunsurile Dumneavoastra trebuie trimise la adresa [email protected] pana pe data de 17 iunie 2009.

In cazul in care nu vom primi nici un raspuns in termenul mentionat, vom considera ca nu aveti intentia de a investi fonduri, din surse proprii, fara ajutorul statului, pentru construirea de retele de comunicatii in banda larga intr-una din localitatile din Anexa.

Lista finala eligibila pentru sprijin financiar pentru realizarea retelelor de comunicatie in banda larga va fi realizata dupa expirarea termenului de raspuns la prezenta consultare publica, prin excluderea acelor localitati in care exista intentia cel putin a unui operator economic de a investi din surse proprii, fara ajutorul statului, in urmatorii 5 ani, pentru realizarea de retele de comunicatii in banda larga.

Documente: Anexa

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top