Bisericile de lemn din judetul Salaj intra in circuit turistic

Salaj, biserici, turism, restaurare, POR, proiect, evaluare, ADR NV

Proiectul a ajuns pentru evaluare la Autoritatea de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest, fiind in faza de precontractare si are toate sansele sa fie aprobat.

In judetul Salaj exista peste 50 de biserici de lemn aflate in patrimoniul cultural national, insa doar 12 vor intra in proiect.

In urma cu un an, Consiliul Judetean a incheiat un parteneriat cu unitatile administrativ-teritoriale si unitatile de cult care vor intra in proiect: comunele Fildu de Jos, Hida, Sanmihaiu Almasului, Romanasi, Somes Odorhei, precum si parohiile Ortodoxe din Ciumarna, Poarta Salajului, Sanmihaiu Almasului, Fildu de Sus, Racas, Baica si Barsa.

Pentru ca turistii sa poata vizita monumentele de cult, se vor efectua lucrari de reabilitare a drumurilor de acces, parcari pentru autoturisme sau autocare si se vor crea zone de investitii turistice in ariile respective.

Autoritatile locale vor asigura sporirea vizibilitatii obiectivului turistic prin construirea unui punct de informare turistica, alimentarea cu apa, canalizarea apelor uzate, iluminatul stradal in zona monumentului istoric si a parcarii, iluminatul arhitectural si de punere in valoare a obiectivului.

Trebuie precizat faptul ca in partea de Nord – Vest a tarii sunt aproximativ 200 de biserici de lemn, vechi de sute de ani, aflate in patrimoniul cultural national. Judetele Maramures, Bihor si Salaj au dorit sa promoveze valorile traditionale specifice zonei prin restaurarea bisericilor de lemn si introducerea lor in circuitul turistic national si international. Costul total al proiectului regional este de peste 20 milioane de lei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.