Peste 95 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor din regiunea Centru

ADR Centru, fonduri nerambursabile, reabilitare, infrastructura, proiecte

Fondurile sunt alocate prin Axa prioritara 2 a Programului REGIO, domeniul major de interventie 2.1, ce prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura.

Pana in 06.06.2009, ora 12.00, data suspendarii depunerii de proiecte pe acest domeniu, un numar de 46 de proiecte au fost depuse de catre autoritatile publice locale din Regiunea Centru pentru reabilitarea strazilor din orase.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 2.1 a fost lansata in urma cu aproape 2 ani, pe data de 10 septembrie 2007. Cele 46 de proiecte au o valoare totala de 1701,27 milioane lei, din care solicita, ca finantare nerambursabila, 1343,51 milioane lei.

Pana in prezent, un numar de opt proiecte sunt contractate sau in faza precontractuala, ele avand o valoare totala de 369 milioane lei, din care finantarea nerambursabila alocata este de 253,21 milioane lei.

Regiunea Centru a fost prima regiune la nivel national, care a semnat UN contract de finantare din fonduri structurale, prin proiectul depus de catre Consiliul Judetean Harghita pentru reabilitarea drumului DJ 132 finantat prin Axa 2 a Programului Operational Regional.

Au mai ramas in evaluare pe acest domeniu, un numar de 23 de proiecte cu o valoare totala de 832,21 milioane lei, din care este solicitata pentru finantare nerambursabila o suma de 680,78 milioane lei.

“Pe acest domeniu am depasit alocarea financiara alocata pe perioada 2007-2013. Prin Programul Operational Regional am reusit sa finantam si drumurile de interes local si regional. Infrastructura de transport este una dintre prioritatile Regiunii Centru, fapt demonstrat si prin interesul autoritatilor in depunerea proiectelor. Pe aceasta ultima suta de metri de evaluare, principiul european “Primul venit, primul servit” va deveni foarte relevant. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin intreg personalul sau, a sustinut si va sustine in continuare, prin activitatile sale, absorbtia in procent cat mai mare a fondurilor structurale alocate, mai ales ca exista posibilitatea, daca alte regiuni nu au suficiente proiecte depuse, sa se realoce fondurile catre alte regiuni ce au proiecte depuse”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.