Fonduri de la UE sau de la stat?

fonduri europene, sprijin, investitii, beneficiari, program, finantare

Agentia pentru Strategii Guvernamentale are stabilit un buget de doua milioane de lei aferent anului 2009 pentru programul “Romania Europeana, traditie si identitate”.

Solicitantul trebuie sa asigure minimum 10% din valoarea totala a proiectului. Limita de finantare este de 100.000 de lei pentru fiecare program implementat prin intermediul Agentiei. in categoria beneficiarilor eligibili intra asociatiile si fundatiile fara scop patrimonial.

Obtin bani proiectele care vizeaza promovarea identitatii si a valorilor culturale romanesti. Mai beneficiaza de finantare si proiectele care informeaza publicul cu privire la beneficiile, obligatiile si oportunitatile pe care le implica statutul de membru al Uniunii Europene.

Este sprijinita organizarea de spectacole, concerte, targuri sau alte manifestari cultural-artistice. De asemenea, aceste sume pot fi folosite pentru distribuirea de materiale de promovare ale simbolurilor nationale precum brosuri, pixuri, pliante, obiecte de artizanat, casete audio sau insigne. Mai mult, fundatiile pot organiza deplasari in strainatate si expozitii.

Urmatoarele termene de depunere a proiectelor sunt 31 iulie si 30 septembrie.

Sprijin pentru firmele mici

Societatile comerciale pot obtine sprijin financiar de la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Fondul total disponibil este de 22 de milioane de lei. Alocarile vin de la bugetul de stat si sunt distribuite prin intermediul a noua programe.

Din totalul fondurilor disponibile, 200.000 de lei sunt prevazuti pentru sprijinirea transferului afacerilor, 450.000 de lei pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor ­manager din sectorul IMM-urilor, 1,2 milioane de lei pentru sustinerea mestesugurilor si a artizanatului, iar 1,45 milioane de lei pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor prin inovarea serviciilor lansate pe piata.

Infiintarea incubatoarelor tehnologice si de afaceri este ajutata cu doua milioane de lei, iar 3,2 milioane de lei se duc catre sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri, in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.

Mai mult, tinerii antreprenori pot beneficia de cinci milioane de lei, iar programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata ii sunt destinate 7,3 milioane de lei. Prin intermediul acestor programe sunt incurajate infiintarea de noi microintreprinderi si imbunatatirea performantelor economice ale celor existente.

UE incurajeaza tinerii sportivi

In cadrul programului – Actiune pregatitoare in domeniul sportului – organismele societatii civile, adica fundatii si asociatii, pot primi finantare de pana la 80% din valoarea proiectului, iar cofinantarea de 20% poate fi acoperita partial din contributii in natura.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa aiba sediul social intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, banii sunt destinati proiectelor transnationale care promoveaza educatia si formarea profesionala in domeniul sportului, incurajeaza practicarea activitatilor sportive in randul persoanelor cu handicap.

Termenul-limita pentru depunerea cererilor la Comisia Europeana este 31 august 2009, iar bugetul total al programului este de patru milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.