
Acest program urmareste dezvoltarea economico-sociala durabila si echilibrata a regiunilor cuprinse in bazinul Marii Negre.
Comunitatile aflate in aria eligibila vor fi sprijinite sa isi dezvolte economia locala, sa gestioneze provocarile din domeniul mediului inconjurator si sa promoveze legaturile intre locuitorii acestora.
Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 se adreseaza unui numar de 10 tari: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.
Prezent la evenimentul desfasurat in incinta Complexului Muzeal de Stiintele Naturii, presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Chebac, a declarat: „Pe componenta geo-politica, Marea Neagra joaca un rol foarte important iar Programul de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 are in vedere tocmai intarirea parteneriatelor in aceasta zona.
De altfel, cred ca toata lumea este constienta ca Dunarea va fi o axa principala, de tranzit, intre Europa de Vest si bazinul Marii Negre, de aici mai departe, spre Extremul Orient. Acesta este si motivul pentru care, personal, am insistat ca in cadrul Euroregiunii Marea Neagra sa fie inclusa si zona Dunarii maritime.
Avand in vedere ca aria de eligibilitate este foarte larga, competitia va fi pe masura insa noi speram ca, prin Euroregiunea Marii Negre si Euroregiunea Dunarea de Jos, Galatiul sa beneficieze de o parte din fonduri”.
Proiectele din cadrul Programului Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 trebuie sa demonstreze ca au impact transfrontalier prin implicarea de parteneri din regiuni diferite aflate in aria eligibila.
Bugetul estimativ al Programului este de 17.305.944 Euro – contributia Uniunii Europene si 1.557.535 – cofinantarea nationala.