Sprijin guvernamental pentru proiectele locale

Proiecte locale, autoritati, fonduri europene, investitii publice, infrastructura

„A fost o discutie deschisa, lipsita de formalism, in care s-a pus accentul pe problemele pe care autoritatile locale le intampina in implementarea proiectelor. Pentru o parte dintre problemele ridicate s-au gasit deja solutii, pentru altele vor continua discutiile la nivel de ministere. Pentru aceasta a doua categorie, ca si in sedinta precedenta, s-au stabilit termene clare si responsabili care sa se ocupe de solutionarea lor”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ioana Muntean a precizat ca in cadrul sedintei, Guvernul a solutionat o parte dintre problemele semnalate de autoritatile locale din judetele Timis si Iasi, invitate la precedenta reuniune a Executivului.

Unul dintre proiecte vizeaza dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi. O conditie esentiala pentru realizarea proiectului consta in alocarea suprafetei de teren necesare. In acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se transmite un teren cu suprafata de 143 de hectare din domeniul public al statului si din administrarea Academiei de stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti” – in domeniul public al judetului Iasi si in administrarea Consiliului Judetean Iasi, a mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului.

„Academia de stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti” – a fost de acord sa cedeze acest teren, aflat in vecinatatea Aeroportului, urmand sa primeasca in schimb un alt teren”, a explicat Ioana Muntean.

Un alt proiect urgentat de Guvern la solicitarea autoritatilor din Timis vizeaza finantarea Proiectului de reabilitare a cladirilor din cartierele istorice ale Timisoarei.

Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea de la Institutul de Credit pentru Reconstructie din Republica Federala Germania a unui credit in valoare de 3 milioane de euro si a unei asistente financiare nerambursabile in valoare de 2 milioane de euro pentru finantarea reabilitarii cartierelor istorice ale municipiului Timisoara, a precizat Ioana Muntean.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a aratat ca in cadrul sedintei Guvernul a mai aprobat initierea negocierilor Acordului-cadru de imprumut, care urmeaza a se incheia intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) in valoare de 179 milioane euro, pentru finantarea fazei a II-a a proiectului „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a spatiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori”.

„Este vorba despre un proiect care face parte dintr-un program de mare amploare initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in anul 2007, care urmareste executarea concomitenta a retelelor de alimentare cu apa si a celor de canalizare. Este foarte mare nevoie de acest proiect, daca tinem cont ca aproximativ 75 % din actuala retea de alimentare cu apa necesita inlocuire, iar pana in 2018 trebuie sa ne conformam la cerintele directivei privind sistemele de colectare si epurare a apelor uzate urbane”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top