Persoanele asistate social din sectorul 4 ar putea sa-si dezvolte propriile afaceri

Afaceri proprii, proiect european, finantare nerambursabila, BNS

Proiectul intitulat „Incubatoare de intreprinderi sociale in regiunea Bucuresti-Ilfov” isi propune sa sprijine persoanele marginase ale societatii ca sa isi poata exploata propriile resurse, ele urmand a fi sprijinite de echipa proiectului si specializate in diferite meserii.

Astfel, ei vor putea sa devina din simplii asistati sociali oameni de succes generand resurse. „Vorbim la nivel national ca avem prea multe persoane asistate social. Acest proiect vine in sprijinul autoritatilor locale, dar si a celor aflate in situatie de risc social. Am identificat deja dorinta unora de a iesi din zona de asistenta sociala”, a spus Dumitru Costin, presedintele BNS.

Potrivit acestuia, proiectul isi propune infiintarea unui incubator de intreprinderi sociale, derularea unor programe pilot prin intreprinderi sociale, cointeresarea tuturor actorilor locali, analiza necesitatilor din regiunea de implementare a proiectului.

„In Romania de azi se vorbeste despre acest concept doar la nivel de intentie. Noi incercam sa il extindem si la nivel national. Vom invata persoanele identificate sa isi dezvolte mici afaceri. Obiectivul central este de a-i scoate din zona de asistenta sociala si sa ii reintegram social. Primariile, astfel, vor cheltui mai putin cu ajutoarele sociale si vor putea primi fonduri din taxe si impozite locale. Proiectul dorim sa fie multiplicat si la nivel national”, a mai spus Costin.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a aratat cu ocazia lansarii acestui nou concept ca va incerca impreuna cu BNS sa investeasca in oameni. „Asa cum incubatoarele ofera caldura pentru dezvoltare, asa si noi vom oferi grija fata de oameni”, a declarat Popescu-Piedone, apreciind ca este vorba „despre un proiect indraznet”. Proiectul „Incubatoare de intreprinderi sociale” are o finantare europeana de 400.000 euro si se va derula in sectorul 4 pe o perioada de 18 luni.

Grupul tinta al conceptului va fi cel al persoanelor cu dizabilitati fizice sau mentale, cele provenite din familii numeroase sau monoparentale, minoritati etnice, femei, persoane fara educatie sau pregatire profesionala, persoane dependente de droguri sau alcool, refugiati, imigranti, victime ale traficului de persoane.

Activitatile in care proiectul se poate dezvolta sunt de tipul curatenie civila, industriala, catering, constructii, restaurare, intretinere drumuri, paza, administrare parcuri, colectare selectiva a deseurilor casnice, servicii hoteliere, productie cinematografica.

Dumitru Costin a adaugat ca acest nou concept pe piata din Romania a inceput sa prinda contur in orase precum, Sibiu, Iasi, Oradea, Timisoara, Craiova, unde BNS intentioneaza sa dezvolte si un alt proiect dedicat femeilor pentru a le da sanse egale barbatilor in domeniul afacerilor si in social. In aceste zone se vor deschide opt centre regionale care vor da consultanta femeilor.

In Resita, BNS a reusit sa ofere integrarea sociala a tinerilor de 18 ani din centrele institutionale. Proiectul se va derula in Bucuresti doar in sectorul 4, urmand ca in viitor, in functie de rezultate, el sa fie implementat si la nivelul altor sectoare ale Capitalei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top