Dezvolta piata muncii prin parteneriate!

fonduri europene, parteneriat, POS DRU, finantare, stagii de practica

Activitatile realizate prin parteneriate transnationale in vederea dezvoltarii pietei muncii pot fi finantate prin sprijin nerambursabil in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 6, Domeniul major de interventie 6.4 – „Initiative transnationale pentru o piata inclusiva a muncii”.

Beneficiari eligibili

Pentru proiectele ce vizeaza astfel de investitii s-a stabilit o alocare financiara de 20 de milioane de euro (83,76 milioane de lei). In cazul in care valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Fondurile europene pot fi solicitate de asociatii, fundatii, organizatii patronale si sindicale, universitati, institute de cercetare in domeniul pietei muncii si furnizori de servicii specializate pentru stimularea fortei de munca sau de formare profesionala continua.

De asemenea, solicitanti eligibili sunt si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Solicitantul, organizatie legal constituita in Romania, este direct responsabil pentru pregatirea si managementul proiectului.

Sunt finantate schimbul de informatii, pregatire si stagii de practica in institutii relevante pe piata muncii, de experienta si bune practici.

De asemenea, se acorda fonduri pentru stabilirea parteneriatelor la nivel european, pentru dezvoltarea si implementare de noi metode pentru combaterea discriminarii si pentru organizarea si participarea la grupuri de lucru, evenimente, seminarii si conferinte in domeniul resurselor umane.

Proiecte de cinci milioane de euro

Valoarea proiectului este de maximum cinci milioane de euro, dar nu poate cobori sub 500.000 de euro, cuprinzand cheltuieli eligibile si neeligibile. Investitia trebuie derulata pe o perioada cuprinsa intre sase luni si trei ani. In ceea ce priveste cofinantarea, aportul beneficiarului, ea difera in functie de statutul acestuia.

Astfel, daca solicitantul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 25% din valoarea eligibila a proiectului. Cofinantarea nu poate fi insa in natura.

Cheltuieli eligibile

In categoria costurilor eligibile se inscriu cheltuielile cu personalul (salarii, onorarii si contributiile sociale aferente), cele cu cazarea, transportul si diurna si cele de inchiriere.

De asemenea, sunt acoperite din fonduri europene cheltuielile aferente managementului de proiect, taxele (de certificare a competentelor, de evaluare a programelor de formare, eliberare a certificatelor de calificare, de autorizare a centrelor de evaluare), cheltuieli financiare, juridice si generale de administratie.

Etape

Partenerii se pot implica in pregatirea, implementarea si finantarea proiectului. Astfel, proiectul poate fi elaborat in parteneriat, iar implementarea se face prin implicarea fiecarui partener intr-o anumita activitate. Partenerul poate asigura cofinantarea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top