Unde iti faci pensiune pe bani europeni

fonduri europene, pensiune, turism, investitie, ghid, proiect

Daca vrei sa-ti ridici o pensiune cu bani europeni, trebuie sa stii ca aceasta nu poate fi amplasata oriunde, ci intr-o comuna care sa prezinte potential turistic, dar care nu a fost inca dezvoltata. Asta pentru a evita investitiile in zone suprasaturate si pentru a valorifica capacitatea celor care inca nu au cunoscut o expansiune.

In acest sens, Agentia Nationala pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a intocmit o lista cu localitatile din mediul rural, grupate pe judete, in care activitatile turistice pot primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana. Conform anexei 10 a Ghidului Solicitantului pentru masura 313 – “Incurajarea activitatilor turistice”, in Romania, exista 2.830 de comune cu potential turistic.

Pentru fiecare localitate inscrisa in lista se aloca un anumit punctaj, in functie de potential, ce variaza intre 1 si 10. In sistemul de punctare a proiectului, un punct sau doua din Anexa 10 echivaleaza cu cinci, trei sau patru puncte cu 10, iar 7-10 puncte cu 20.

Cu cat se aloca un punctaj mai mare zonei in care vrei sa-ti ridici o pensiune cu bani europeni, cu atat ai mai multe sanse de finantare. Sprijinul nerambursabil se ridica pana la 200.000 de euro si reprezinta maximum 50% din valoarea eligibila a proiectului.

In zonele dezvoltate, doar modernizari

Sustinerea turismului in mediul rural si a agroturismului s-a facut haotic in cadrul programului SAPARD (fonduri pentru a ajuta statele in procesul de preaderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale) si, astfel, s-au nascut zone turistice aglomerate, spune Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.

Mai mult, el spune ca unele zone, cum ar fi Moieciu, si-au pierdut farmecul, iar in altele au fost deschise pensiuni fara potentiali clienti, adica s-au facut investitii fara dimensiune economica.

“Masura 313 s-a vrut a fi mai articulata, in sensul ca zonele deja aglomerate nu mai pot sa beneficieze de fonduri decat pentru modernizari”, explica Lucutar.

Astfel, in Anexa 9 a Ghidului Solicitantului se regaseste lista comunelor dezvoltate din punct de vedere turistic in care este permisa numai modernizarea si extinderea structurilor de primire cu functie de cazare.

Aceasta cuprinde 30 de localitati, printre care se numara Arieseni, Moneasa, Bran, Moieciu, Costinesti, Praid, Snagov si Ocna sugatag. Un alt element de noutate in cadrul masurii 313 il reprezinta posibilitatea de a organiza activitati recreationale separat de o structura turistica, o optiune benefica si inovativa.

Cate fonduri s-au dat?

In sesiunile septembrie-octombrie si noiembrie-decembrie 2008, s-au depus cumulat 273 de proiecte, dintre care 222 au fost selectate pentru finantare. Valoarea totala a proiectelor selectate a fost de 155,9 milioane de lei, iar suma alocata a fost de 700 de milioane de lei.

La ce usi batem?

1. Firma de proiectare (arhitectul).
2. Primaria de care apartine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.
3. Proiectantul intocmeste dosarele de avize si ia aprobare de la fiecare autoritate in parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apa, gaze, Ministerul Turismului).
4. Firma de consultanta, ce intocmeste cererea de finantare, bugetul indicativ si leaga dosarul in forma solicitata, depune documentatia pentru conformitate la Autoritatea de Management.
5. Directia Judeteana Agricola care aproba dosarul.
6. Agentia de Plati, pentru verificarea proiectului.
7. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (nu se adreseaza direct beneficiarul, dosarul este trimis de APIA).
8. Banca, ce ofera creditul de cofinantare a proiectului.

Dosar

– Studiu de fezabilitate, pentru a proba alinierea obiectivelor proiectului la obiectivele masurii 313.
– Avize de la Gospodaria apelor, Mediu, Directia de Sanatate Veterinara si Sanatate Publica.
– Certificatul de Urbanism.
– Cererea de finantare.
– Formulare de plata.
– Memoriu justificativ.
– Declaratie privind respectarea regulii de cumul al ajutoarelor de stat si al ajutoarelor de minimis.
– Declaratia referitoare la cofinantarea proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.