Centru turistic pe Valea Vaserului

centru turistic, fonduri europene, proiect, energie eoliana

Valea Vaserului, care cuprinde si o parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului, este una din cele mai renumite zone turistice din tara. In fiecare an, zeci de mii de turisti viziteaza Valea, se plimba cu mocanita si admira splendoarea locurilor.

Autoritatile din Viseu de Sus intentioneaza sa deruleze un proiect turistic din fonduri europene, care sa atraga mai multi turisti in zona.

Proiectul prevede construirea unui centru turistic modern, dar si reabilitarea caii ferate pana la Novat. “Valea Vaserului este cea mai importanta vale din Europa, nu numai din Maramures. Chiar daca in ultimul timp a fost distrusa de diferiti oameni, noi vom incerca sa o readucem la viata”, spune Ciolpan.

Alimentare cu energie eoliana

Studiul de fezabilitate si cel tehnic au fost realizate de o firma din Germania. Proiectul va fi finalizat pana la sfarsitul lunii, iar cei 650.000 de lei achitati firmei germane au fost suportati din fonduri guvernamentale. “Proiectul a fost executat de specialisti. Nemtii au venit aici si si-au facut treaba cum stiau ei mai bine”, spune Ciolpan.

Proiectul urmareste valorificarea la maximum a energiei solare. Daca proiectul va fi finantat, Novatul va deveni unul dintre cele mai atractive centre turistice din judet. Aici vor fi construite casute de vacanta, bisericute de lemn si cam tot ce tine de un campus turistic. Se vor amenaja mai mult terenuri de agrement, inclusiv un bazin de inot.

“Centrul administrativ, care va avea 50 de locuri de cazare, va fi localizat in mijlocul centrului turistic si va fi un punct turistic cum nu mai este in judet”, declara primarul.

Pentru infrastructura de baza la Novat se va construi o statie de epurare, o microhidrocentrala si o centrala eoliana pentru valorificarea cat mai eficienta a energiei solare. Pe langa toate acestea se vor mai face si doua partii de schi pentru iubitorii sporturilor de iarna.

Valea Vaserului este cuprinsa in Planul de dezvoltare a zonelor turistice si va obtine, pe baza de proiecte, fonduri europene.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.