28.500 de masini intra in etapa a treia a programului Rabla

Programul Rabla, a treia etapa, finantari pentru masini, AFM

Etapa a treia a programului de modernizare a parcului auto national se va derula intre 1 septembrie si 11 decembrie.

Premierul Emil Boc a anuntat in 26 august ca Guvernul isi va asuma raspunderea in septembrie pe mai multe masuri, printre care si extinderea programul Rabla si pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009.

AFM a mai precizat ca numarul cererilor de tragere pentru luna august sunt in curs de verificare.

Ministerul Mediului a aprobat un act normativ prin care un proprietar poate beneficia de mai multe prime de casare, prin achizitionarea mai multor autovehicule noi, in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de autovehicule uzate. De asemenea, potrivit reglementarilor din iulie autoturismele si autoutilitarele de pana la 3,5 tone pot fi cumparate inclusiv prin credite bancare sau prin finantare in baza unui contract de leasing financiar.

Pe 16 iulie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca ministerul pregateste un proiect prin care va permite accesul in programul Rabla si al persoanelor care-si cumpara masini vechi in scopul obtinerii primei de casare de la stat. Astfel, ministerul ii incurajeaza pe romanii care au masini mai vechi de 10 ani in stare de functionare, dar nu intentioneaza sa intre in programul Rabla, neavand bani pentru achitarea diferentei pentru o masina noua, sa le vanda unor persoane interesate sa participe la program.

In a doua etapa a programului Rabla au semnat note de acceptare pentru 13.315 masini din cele 28.457 de masini oferite, insa numarul masinilor efectiv cumparate a fost mai mic, potrivit datelor AFM.

In 2009, bugetul pentru programul Rabla care poate fi accesat de populatie este de 190 milioane lei, aferent scoaterii din uz a 50.000 de masini vechi. Firmele vor avea o alocare de 38 milioane lei pentru schimbarea a 10.000 de autoturisme vechi si cu grad mare de poluare. Prima de casare este de 3.800 lei.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.