
Acest proiect ambitios si-a propus instruirea clinica, perfectionarea profesionala si informarea privind screeningul si diagnosticul uneia dintre principalele afectiuni implicate in producerea orbirii pe plan mondial – Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), aceasta problematica reprezentand una dintre prioritatile de sanatate publica ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Activitatile medicale din cadrul proiectului au permis, pana la acest moment, investigatia oftalmologica a peste 200 de pacienti cu afectiuni degenerative retiniene.
Pentru a face posibile aceste actiuni, proiectul a prevazut echiparea institutiei cu o camera video retiniana de ultima generatie, integral digitalizata, care permite o examinare de inalta rezolutie a retinei. Acest echipament permite diagnosticarea cu mare acuratete a afectiunilor retiniene, cu accent asupra bolilor degenerative retiniene, aceasta reprezentand una dintre cauzele prinicipale ale pierderii vederii la persoanele de varsta a treia.
De asemenea, acest echipament permite urmarirea examinarilor pe monitoarele LCD atasate, facand posibile sesiuni de instruire a medicilor oftalmologi ce doresc sa se perfectioneze in aceste tehnici si proceduri de examinare, precum si crearea unei baze de date integral digitalizata cu toti pacientii examinati.
Activitatile cuprinse in cadrul proiectului, ce au fost derulate atat in Romania cat si in Serbia, urmaresc reducerea numarului de persoane ce isi pierd vederea utila datorita acestei afectiuni invalidante, precum si cresterea nivelului de pregatire a specialistilor oftalmologi din cadrul celor doua institutii partenere.