Aderarea la Uniunea Europeana va aduce modificarea subventiilor in agricultura

Un pachet de masuri menite sa modifice structura subventiilor pentru agricultura vor fi introduse in legislatia romaneasca odata cu integrarea in Uniunea Europeana.

Astfel, va apare un nou criteriu de acordare a subventiilor si anume eficienta. Doar fermierii romani care se vor dovedi eficienti in activitatea lor vor avea sanse de obtinere a subventiilor.

Subventiile pentru infiintarea si intretinerea culturilor vor fi inlocuite de sistemul platilor directe, acestea din urma fiind acordate numai fermierilor care vor avea terenurile inregistrate la registrul exploatatiilor agricole, bine intretinute si bine lucrate si productii de calitate. Pentru agriculutorii care nu vor putea tine pasul cu modernizarea, se va introduce un sistem al pensionarilor timpurii, ei putandu-se retrage din activitate primind o remuneratie lunara din partea Uniunii Europene cu conditia de a renunta la terenurile detinute.

Fermierii vor avea la dispozitie si sprijinul pentru fermele de semisubzistenta. Aceste va fi acordat pe baza unui plan de afacere foarte bine intocmit si va consta intr-o prima anuala de 750 de euro pentru a-si pune afacerea in functiune conform standardelor europene.

In plus, nu vor mai exista subventii pe carnea de porc si pasare acordata producatorilor pentru animalele si pasarile livrate la abatoare, deoarece Uniunea Europeana nu acorda plati directe decat pentru bovine, oi si capre.

Si in sectorul vinicol vor interveni schimbari. Astfel, pana in anul 2014 toate viile hibride direct producatoare vor trebui inlocuite cu soiuri nobile. Abia dupa aderare producatorii din domeniu vor primi plati directe pentru defrisarea si inlocuirea viei hibride.

Sursa: , Ziarul Jurnalul National online, 22 martie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.