487 de milioane de euro – valoarea totala a contractelor de finantare semnate pentru proiectele din cadrul POS DRU

POS DRU, proiecte, fonduri, linii de finantare, beneficiari

Pentru liniile de finantare deschise in 2008 au fost depuse 2.842 de proiecte, cu o valoare totala de 2,6 miliarde de euro.

Dupa evaluare, 733 de proiecte, cu o valoare totala de 757 milioane de euro, au indeplinit criteriile necesare pentru a fi selectate pentru finantare.

Dintre acestea, 99 de proiecte au fost selectate ca rezerve.

Altfel spus, aceste proiecte au indeplinit criteriile pentru a fi selectate pentru finantare, dar deoarece suma totala a fondurilor alocate in 2008 pe domeniile majore de interventie in cadrul carora au fost depuse aceste proiecte este mai mica decat suma totala a proiectelor selectate pe aceste DMI-uri, proiectele vor fi finantate din fondurile alocate in anul 2009.

Pana in prezent, dintre cele 634 de proiecte selectate pentru a fi finantate din fondurile alocate pe 2008, au fost semnate contracte de finantare pentru 446 de proiecte, in valoare totala de 487 milioane de euro.

Pentru 188 de proiecte situatia este urmatoarea:
– 40% se afla in proces de contractare (verificarea documentelor primite, obtinerea avizelor ex-ante, Control Financiar Preventiv Propriu);
– pentru 60% dintre proiectele ale caror contracte nu au fost inca semnate, potentialii beneficiari nu au depus, deocamdata, documentele necesare, aceasta desi AMPOSDRU a trimis notificari inca din luna iulie catre toti potentialii beneficiari ai caror proiecte au fost selectate.

In ceea ce priveste tipul proiectelor selectate pentru finantare, din totalul de 733 de proiecte, 244 au fost proiecte strategice (cu o valoare eligibila cuprinsa intre 500.000 si 5.000.000 de euro) si 489 au fost proiecte de tip grant (cu o valoare cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro).

In ceea ce priveste tipul beneficiarilor, distributia este urmatoarea:

Proiecte strategice selectate:
– institutii publice – 141 de proiecte, cu o valoare totala de 417 de milioane de euro;
– organizatii neguvernamentale, patronate si sindicate – 71 de proiecte, cu o valoare totala de 139 de milioane de euro;
– companii private – 19 proiecte, cu o valoare totala de 35 de milioane de euro;
– persoane juridice de drept privat si utilitate publica – 13 proiecte, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro.

Proiecte de tip grant:
– institutii publice – 253 de proiecte, cu o valoare totala de 74 de milioane de euro;
– organizatii neguvernamentale, patronate si sindicate – 128 de proiecte, cu o valoare totala de 37 de milioane de euro;
– companii private – 90 de proiecte, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro;
– persoane juridice de drept privat si utilitate publica – 18 proiecte, cu o valoare totala de 5 milioane de euro.

Pentru aceste proiecte, platile efectuate catre beneficiari se ridica la o valoare totala de 49,76 de milioane de euro, dintre care 47,11 de milioane de euro reprezinta prefinantari si 2,65 de milioane de euro reprezinta rambursari.

Sursa: Fseromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.