Cum se pot rata fondurile nerambursabile

Autoritatile locale si judetene au fost prinse pe picior gresit de nenumarate ori din cauza problemelor in accesarea fondurilor sau derularea proiectelor. Exista patru situatii in care autoritatile locale se poticnesc la intocmirea documentatiei sau realizarea obiectivelor propuse.

Prima „metoda” este simpla: programul nu este accesibil, instituriile nu pot sau nu sunt motivate sa depuna proiecte, asadar banii raman nealocati. Este cazul a doua programe de la bugetul de stat, care insumeaza aproximativ 7 milioane Euro.

Au fost depuse spre finantare doar 6 proiecte, nici unul nefiind eligibil.
A doua varianta prin care pot fi ratate finantari: programul este accesibil, dar proiectul este intocmit prost, nefiind astfel eligibil. Este cazul a doua proiecte de cooperare transfrontaliera, in valoare de 2 milioane Euro, care nu au fost acceptate la Bruxelles.

A treia varianta: programul este accesibil, proiectul este intocmit bine, dar nu mai apuca sa fie depus in timp util. Este cazul a 24 de proiecte Sapard, care au pierdut de cateva ori termenul limita.

In cel de-al patrulea caz, programul este accesibil, proiectul este bine intocmit, primeste finantare, dar din cauza neregulilor in derulare este blocat. Este cazul celebru al proiectelor Sapard de la Suceava, care au declansat o furtuna de controale la nivel national.
De asemenea, lipsa resurselor pentru cofinantare sau interesele materiale si politice au blocat de multe ori proiectele in fasa. Numai esecurile flagrante, descoperite pana acum, insumeaza aproximativ 10% din sumele programelor aferente.

Sursa: Revista Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top