Fabrica de brazi cu bani de la UE

fabrica de brazi, fonduri europene, proiect, finantare

Familia Mocean traieste acum pe un taram scos parca din povesti. Deasupra constructiilor ce continua sa invadeze fiecare centimetru de verdeata din Cluj-Napoca, in colonia Becas din sudul municipiului, cei doi soti, impreuna cu fata si cu baiatul lor, au construit de-a lungul anilor o mica gradina botanica, in care au plantat zeci de specii de plante rare.

Dupa zece ani de munca, familia se bucura acum si de o afacere cu o pepiniera de conifere, pentru care au accesat si fonduri europene. Gavril Mocean, tatal in varsta de 66 de ani, a cumparat in 1993 terenul ce se intinde spre orizont, pe dealuri si prin vai, pe o suprafata de un hectar. Au luat totul de la zero. „Am vrut sa scap de oras, de poluare si de zgomot”, spune el.

Gradina botanica din spatele casei

A vrut „o gradina in spatele casei”, dar ce a realizat este mult mai spectaculos. Doua mici dealuri, presarate cu plante colorate si zeci de specii de brazi sunt despartite de o vale, unde au amenajat trei lacuri artificiale, ce sunt „umplute” de paraul ce traverseaza gradina.

Nici pestii nu lipsesc, cu toate ca seceta a secat in mare parte cele trei oaze. Dintr-un hamac amplasat pe unul dintre dealurile de deasupra vaii, Gavril Mocean are parte de o priveliste de nedescris.

„E un motiv ce ma determina sa vreau sa fac lumea mai frumoasa”, spune pasionatul proprietar al micului Eden.

Circa 60 de soiuri de trandafiri

Fiecare dintre cei patru membri ai familiei au lucrat de-a lungul timpului la amenajarea minunatei gradini. Pasionat de trandafiri, Gavril Mocean, fost inginer peisagist, acum pensionar, isi vede zi de zi visul cu ochii. Printre speciile de conifere si de alte plante, barbatul are in gradina si 60 de soiuri de trandafiri.

„Am stiut sa apreciez orice planta. Lucrand in domeniu, unele mi-au parvenit din strainatate, deoarece pe atunci la noi nu se prea gaseau, iar altele le-am produs chiar eu”, povesteste Mocean.

Sotia sa, Maria Mocean, se ocupa de ornamentele florale, iar cei doi copii, Crina si Gabriel, intretin afacerea cu brazi ornamentali.

Pepiniera contine si brazi argintii

Cu un Paradis creat in spatele casei si o gradina ca-n povesti, membrii familiei nu s-au multumit sa-si petreaca doar timpul liber in oaza de liniste. Cu timpul, au decis ca vor sa traiasca din asta, lansandu-se intr-o afacere cu trandafiri. Cererea nu era prea mare, iar cei doi copii conduc acum o noua afacere.

Au realizat o pepiniera de conifere, respectiv brazi ornamentali, ce ocupa o mare parte din gradina. Nu s-au oprit aici si au obtinut chiar si o finantare de la UE, in valoare de 25.000 de euro.

Crina Mocean a lucrat singura la proiectul de finantare. A aplicat pe masura 112, „Instalarea tinerilor fermieri”. „Nu e atat de complicat pe cat pare sa realizezi un proiect de finantare, numai ca lumea nu e informata. Trebuie sa urmezi instructiunile”, a spus tanara din familia Mocean.

A primit deja prima transa, respectiv 60% din suma obtinuta, din care a cumparat un plantomobil si a investit in cresterea capacitatii de productie. Multe persoane au inceput deja sa-si amenajeze gradinile si curtile cu brazii crescuti de familia Mocean. Cresc aici si brazi argintii, unii dintre cei mai rari si mai scumpi din familia de conifere.

Sursa: Adevarul

One Reply to “Fabrica de brazi cu bani de la UE”

  1. Barbu George spune:

    Se da finanțare pentru a începe o afacere cu o pepiniera de tuia?dacă da cum sa procedez.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top