APIA: 19,7 milioane lei pentru sectorul vegetal

APIA, sector vegetal, sprijin financiar, certificare, fonduri

Astfel, suma de 14,1 milioane de lei reprezinta fonduri destinate sectorului legume-fructe.

Potrivit Ordinului MADR 850/2006, anexa H, sprijinul financiar se acorda pentru legume produse in sere incalzite (cuantum 600 lei/tona) si ciuperci de cultura produse in spatii climatizate (800 lei/tona), pentru legume si fructe destinate prelucrarii industriale, respectiv pentru achizitionarea de ambalaje pentru livrarea legumelor si fructelor in stare proaspata.

Ajutorul financiar se mai acorda si pentru sustinerea energiei termice si electrice pentru culturile realizate in sere si solarii
incalzite.

De asemenea, suma de aproximativ 4,5 milioane de lei reprezinta fonduri pentru sectorul viticol.

Potrivit Ordinului MADR 850/2006, anexa J, sprijinul financiar se acorda pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile viticole pe rod si tinere cu soiuri nobile pentru strugurii de masa si vin, inclusiv pentru vinuri cu denumire de origine controlata.

Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt producatorii agricoli, persoane fizice si/sau persoane juridice, care detin si/sau exploateaza suprafete cultivate cu vita de vie si/sau produc vinuri cu denumire de origine controlata, individual sau in forma de asociere. Cuantumul sprijinului financiar este de 500 de lei pentru un hectar.

Tot pentru sectorul viticol, APIA acorda sprijin financiar pentru certificarea cantitatilor de vin cu denumire de origine controlata si pentru achizitionarea insemnelor de certificare a acestei categorii de calitate. Cuantumul sprijinului financiar este de 12 lei/hectolitru.

APIA a mai repartizat Centrelor Judetene suma de 1.062.210 lei, pentru productia de plante medicinale si aromatice destinata comercializarii. Precizam ca, pentru culturile de la care se utilizeaza samanta, sprijinul financiar este de 600 lei/tona, iar pentru culturile de la care se utilizeaza planta intreaga si/ sau radacina, cuantumul este de 800 lei/tona.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.