Primaria Bistrita a inaugurat primul centrul de zi pentru autisti

Bistrita, copii, autism, proiect, fonduri nerambursabile, beneficiari

Proiectul, demarat in urma cu un an si jumatate, a beneficiat de sprijinul Primariei Bistrita, care a girat un proiect finantat cu fonduri nerambursabile depus de Asociatia „Autism Europa”, de Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud, care a cedat un corp pe cladire pentru amenajarea centrului, si de Consiliul Judetean, care a intermediat sprijinul obtinut de asociatie din partea unui consilier german, Heinrich Schnatmann.

Centrul a fost vizitat, anul trecut, in timp ce se afla in proces de amenajare, inclusiv de vicepresedintele Bundestag-ului, Suzanne Kastner, implicata in diverse proiecte de sprijinire a centrelor de autism.

In acest moment, centrul de zi pentru autism se ocupa de 15 copii, cu varsta cuprinsa intre 2 si 11 ani, care sufera de diverse forme de autism, pentru care lucreaza 15 voluntari – psihologi, logopezi, parinti, asistenti sociali si asistenti medicali, care au absolvit cu curs de pregatire in acest domeniu, organizat de Asociatia „Autism Europa” din Bistrita.

Centrul de zi pentru autisti „Micul print: ofera posibilitatea copiilor de a fi recuperati prin terapii de ultima generatie, dar si consiliere pentru familiile acestora. In plus, centrul a demarat si o campanie de informare in randul educatorilor, pentru ca acestia sa poata depista din timp simptomele acestei boli.

Potrivit presedintelui Asociatiei „Autism Europa”, Ana Dragu, in judetul Bistrita-Nasaud sunt inregistrati, oficial, doar 35 de copii cu autism, dar o jumatate dintre cei care vin la centrul „Micul print” nu sunt cuprinsi in aceasta baza de date.

„Sase copii care vin la noi merg la unitati de invatamant normale, unul nu este incadrat nicaieri, iar ceilalti merg la gradinite speciale. Speram ca la anul sa facem la centru o clasa de preintegrare in invatamantul de masa, pentru ca o jumatate de ora pe saptamana pentru un copil cu autism, cat ofera sistemul de stat, inseamna mai nimic. De asemenea, sunt mult mai multi copii autisti, doar ca semnele nu sunt interpretate corect de parinti sau medici”, a spus Ana Dragu.

Ideea acestui centru de zi pentru autisti a pornit de la experienta personala a presedintei asociatiei, Ana Dragu, jurnalist de meserie, care a aflat in urma cu doi ani ca fiul sau sufera de aceasta boala. Pentru ca in Bistrita nu existau centre unde copilul ei sa beneficieze de terapia de care avea nevoie, Ana Dragu a decis sa puna bazele unui astfel de stabiliment, cu sprijinul autoritatilor locale si al Asociatiei Autism Transilvania, care a oferit consiliere si sprijin pe toata durata implementarii proiectului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top