Galceava politicienilor gaureste portofelul fermierilor

subventii, fermieri, situatie politica, criza, investitie, zootehnie

Ilie Sarbu: in zootehnie sunt invesitii in derulare, care vor fi afectate de neplata subventiilor.

Circa 70-80% din ferme vor fi inchise si oamenii vor fi trimisi in somaj, din cauza neacordarii subventiilor in sectorul zootehnic, declara presedintele Agrostar Niculae Stefan.

Federatia Agrostar cere Guvernului sa acorde subventiile cuvenite crescatorilor de bovine si ovine, in caz contrar sectorul zootehnic fiind amenintat de faliment, se arata intr-un comunicat transmis de federatia sindicala.

“Guvernul a hotarit sa aloce 160 de milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine, pentru anul 2009, ceea ce inseamna, asa cum declara premierul Emil Boc, doar 35% din suma cuvenita, de 571 lei/cap de animal. Pentru ovine, deocamdata, nu s-a dat niciu un leu subventie. In aceasta situatie, efectivele vor fi taiate, pentru ca oamenii nu o sa mai aiba bani sa cumpere furaje, 70%-80% din ferme se vor inchide si angajatii vor ramine someri. Criza economica, pretul scazut al laptelui si lipsa subventiilor pun pe butuci zootehnia romaneasca. Cerem ceva ce ni se cuvine, potrivit legislatiei in vigoare, nu cerem ceva in plus si nu cerem nici majorari salariale”, declara Stefan.

Banuielile lui Berceanu

Ministrul interimar al agriculturii, Radu Berceanu, a declarat ca daca subventiile pe cap de animal s-ar efectua corect, fara sa fie platite si animalele declarate de mai multe ori, fermierii care depun corect cereri pentru sprijin ar trebui sa primeasca subventii duble.

“Eu cred ca daca am putea sa facem 100% corect platile astea, probabil ca ar fi trebuit sa ajunga cu adevarat la cei care meritau, in numarul care era corect, o suma dubla. Impresia mea este ca totusi uneori nu au fost atatea capete cate sunt in recensamint, iar alteori s-au mai produs schimbari pe parcurs si noi totusi facem plati”, a spus Berceanu.

Astfel, potrivit acestuia, la nivelul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) lipseste o activitate de verificare a platilor dupa ce acestea au fost efectuate.

“Din discutiile cu specialistii si din materialele pe care am reusit sa le mai catesc, constat ca verificarea dupa ce s-au acordat subventii nu este foarte dezvoltata, adica este putina verificare in zona post plata”, a mai spus ministrul interimar al agriculturii.

Sarbu cere mai multa responsabilitate

Fostul ministru social-democrat al agriculturii Ilie Sarbu a replicat ca in zootehnie sunt in derulare investitii care vor fi afectate daca Guvernul nu acorda sumele necesare pe cap de animal la bovine si ovine, crescatorii din aceste sectoare fiind afectati si de pretul scazut la lapte.

“Guvernul Boc ar trebui sa dea dovada de mai multa responsabilitate si sa-si onoreze obligatiile pe care le are fata de fermieri. In zootehnie sunt in derulare investitii de milioane de euro care nu vor mai putea fi continuate, iar cei care deja au investit vor fi nevoiti sa-si inchida portile. Sa nu se mai foloseasca de agricultori doar in scopuri electorale”, a spus Ilie Sarbu.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.