
Raportul contine o dubla cercetare pentru a evalua masura in care cetateanul este informat cu privire la modul in care sunt folositi banii publici europeni.
Un prim nivel al cercetarii a privit calitatea resurselor de informatii aflate la dispozitia autoritatilor publice implicate in procesul accesarii fondurilor europene.
Al doilea nivel a vizat modul in care aceasta informatie este valorificata de presa pentru a o apropia de beneficiarul final, cetateanul.
Concluzia studiului contrazice o perceptie publica larg impartasita, anume ca autoritatile sunt opace si franeaza accesul presei – deci al publicului – la informatiile privind soarta banilor europeni. In realitate – desigur in limitele impuse de metodologia cercetarii – se poate spune ca resursele informationale puse la dispozitie de autoritatile publice exced interesul presei.
Daca rata de raspuns a primariilor si celorlalte entitati ale administratiei la solicitarile de informare facute in baza legii a fost apropiata de 100% pentru majoritatea criteriilor, in presa, informatiile privind fondurile europene in general sunt putin valorificate; mai mult, eventualele iregularitati – potential explicabile prin acte de coruptie – s-au regasit ca subiect de presa intr-un volum insignifiant.
Documente:
Raport