Iasiul, in sfarsit pregatit pentru fondurile europene

Iasi, proiecte, fonduri europene, POR, infrastructura, investitie

Iasiul, singurul pol de crestere din Regiunea Nord-Est, a intrat oficial in cursa pentru a accesa primele fonduri comunitare. Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere a fost aprobat la nivel central, iar acesta va fi depus luna aceasta pentru a atrage 114 milioane de euro in municipiul Iasi.

“Documentul trebuie aprobat de Consiliul Local si cel Judetean, dar si de toate cele 13 comune din Zona Metropolitana Iasi. Consiliul Local va vota planul maine, iar in aceasta luna va fi depus. Primul proiect pentru fondurile de pe axa 1 a Programului Operational Regional vrem sa-l depunem luna viitoare”, a spus Cosmin Coman, director in cadrul Primariei Iasi.

Primul proiect care va fi depus de Primaria Iasi pentru a obtine fonduri nerambursabile este pasarela Octav Bancila care va face legatura intre cartierele din vestul orasului si centru, investitie evaluata la 20 de milioane de euro.

Un alt obiectiv de infrastructura este refacerea strazii si fatadelor de pe Cuza Voda, evaluat la 16 milioane de euro. “Speram ca in primavara anului viitor sa demaram licitatia pentru executia primelor proiecte cu fonduri europene”, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.

Peste 220 de milioane de euro nerambursabili sunt disponibili prin Programul Operational Regional. Jumatate revin Iasiului pentru ca este pol de crestere. Polii de dezvoltare urbana Suceava si Bacau primesc cate 22,24 milioane de euro, iar diferenta este impartita de Piatra Neamt, Botosani si Vaslui.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.