Primele contracte pentru proiecte energetice cu fonduri europene

POSCCE, proiecte energetice, contracte, fonduri europene, eficienta

Cele 14 contracte fac parte din operatiunea prin care este sprijinita realizarea de capacitati de productie a energiei din surse regenerabile. Din 53 de proiecte depuse, doar 14 au fost aprobate.

Valoarea totala a acestora se ridica la 260 de milioane de euro. Cel mai mare proiect are o valoare de 40 de milioane de euro, din care 20 de milioane reprezinta bani europeni, si prevede realizarea unui parc eolian.

Desi aceste proiecte au participat la prima runda de depunere, desfasurata anul trecut, Georgescu a explicat ca intarzierea cu care sunt semnate a fost cauzata complexitatea acestor proiecte. “A fost nevoie de multe clarificari suplimentare”, a argumentat oficialul.

Axa prioritara 4 a POS CCE, denumita “Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul schimbarilor climatice”, are alocate fonduri de 725 de milioane de euro in perioada 2007-2013.

Complexul Energetic Craiova vrea fonduri UE pentru reducerea poluarii

Potrivit lui Georgescu, singurul proiect depus pentru rezolvarea problemelor de poluare ale termocentralelor apartine Complexului Energetic Craiova si vizeaza accesarea a circa 100 de milioane de euro.

Proiectul a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, intrucat depaseste valoarea de 50 de milioane de euro, pana la care evaluarea este facuta de Organismul Intermediar pentru Energie.

Oficialul a mai aratat ca se asteapta ca si alti mari producatori de energie care au probleme cu emisiile mari de dioxid de carbon sa depuna proiecte in urmatoarea perioada. Termocentralele au nevoie de fonduri totale de peste 2,5 miliarde de euro pentru a-si rezolva problemele de mediu, cauzate de tehnologia veche.

Georgescu a mai aratat ca Transelectrica si Transgaz, operatorii sistemelor de electricitate si gaze, au depus proiecte pentru extinderea si modernizarea retelelor de transport al energiei si gazelor, insa pentru interconecarea cu statele vecine nu a fost primit niciun proiect.

Noi cereri de proiecte in acest an

In acest an vor fi lansate cereri de proiecte pentru trei operatiuni: modernizarea retelelor de distributie si transport, cresterea eficientei energetice la consumatorii industriali si productia de energie din surse regenerabile.

Pentru retelele de distributie si transport, bugetul pentru acest an este de circa 28 de milioane de euro.

Pentru eficienta la consumatorii industriali, bugetul este de 100 de milioane de euro, iar cererea de proiecte va fi cu depunere continua pentru o perioada de un an.

In ceea ce priveste cererea de proiecte pe regenerabile, in valoare de 100 de milioane de euro, Georgescu estimeaza ca aceasta va fi lansata la finele lunii noiembrie-inceputul lunii decembrie, iar proiectelor vor putea fi depuse incepand cu luna ianuarie, timp de patru luni.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.