APIA: Situatia privind acordarea avansului fermierilor

APIA, avans, adeverinte, beneficiari, zootehnie, CNDP, finantare

Astfel, in ceea ce priveste SAPS, din data de 16 octombrie pana in prezent, APIA a platit 81.822.135,05 Euro pentru un numar de 339.414 fermieri, in curs de autorizare aflandu-se 624.807 dosare.

Reamintim ca, potrivit Regulamentului CE 691/2009, APIA a inceput din data de 16 octombrie sa plateasca un avans de 70% din suma aferenta schemei de plata unica pe suprafata.

Potrivit HG 1210/07.10.2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentand 70% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultura).

Mentionam ca, potrivit HG 1211/07.10.2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 696/16.10.2009, pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar.

De acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene.

In ceea ce priveste Platile Nationale Directe Complementare (CNDP), APIA a eliberat pana iin prezent un numar de 17.216 adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care intentioneaza sa acceseze credite.

APIA a incheiat conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii CNDP in sectorul zootehnic cu CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.

Astfel de conventii urmeaza sa fie incheiate si cu Alpha Bank si Banc Post. De asemenea si Banca Transilvania si-a manisfestat disponibilitatea de a participa la discutii cu reprezentantii APIA, in perioada imediat urmatoare.

Potrivit Conventiei, APIA elibereza o adeverinta prin care se confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru CNDP pentru anul 2009 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative.

De asemenea, adeverinta confirma numarul de animale eligibile pentru acordarea platilor, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata.

Astfel, bancile creditoare vor acorda beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA incheie cu bancile creditoare cate o conventie cadru pentru un plafon de garantare, prin care va garanta pana la 50% din valoarea creditelor acordate.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top