APIA: 1,3 miliarde lei avans pentru beneficiarii SAPS!

APIA, avans, campanie SAPS, beneficiari, sprijin financiar

“APIA a platit sprijinul pe suprafata la peste 778.000 de fermieri, astfel incat vorbim de gestionarea a circa 17.000 de dosare pe zi. Gestionarea implica mai multe etape, de la finalizarea tuturor controalelor, respectiv administrativ, pe teren si prin teledetectie, solutionarea supradeclararilor, controlul administrativ in sistem, pana la autorizarea si efectuarea platii. Prin urmare, doar cu un efort institutional deosebit a fost posibila plata a peste 1,3 miliarde lei si doresc sa multumesc tuturor colegilor din APIA care au reusit sa se mobilizeze exemplar”, a declarat Directorul General APIA Melinda Kerekes.

Totodata, Directorul General APIA face un apel catre fermierii notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin.

“Procesul de autorizare a dosarelor continua, insa efectuarea platii este conditionata de solutionarea tuturor discrepantelor identificate in urma controalelor, in special a celui prin teledetectie. Toti fermierii pentru care, in urma controlului, au fost identificate neconformitati fata de datele din cererea de plata, sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA, iar efectuarea platii se va face cu atat mai repede cu cat dosasele sunt clarificate”, a precizat Directorul General APIA Melinda Kerekes.

Reamintim ca, pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, APIA a incheiat Conventii cu BRD – Groupe Societe Generale SA, CEC Bank SA si Banca Comerciala Romana – BCR.

Conventiile au fost incheiate intre APIA, bancile sus – mentionate si Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.

Potrivit conventiei, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului conform reglementarilor in vigoare.

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema PNDC1, precum si ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Totodata, in adeverinta se va confirma daca beneficiarul a primit sau nu avansul de 70% din SAPS.

De asemenea, banca va acorda, conform reglementarilor sale interne, credite in lei in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente astfel:
– in cazul beneficiarilor care au primit avansuri in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din PNDC;
– in cazul beneficiarilor care nu au primit avans in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS si PNDC.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.