MAPDR: Sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli pe anul 2009!

MAPDR, sprijin financiar, producator agricol, subventii

A. Sectorul zootehnic (suplimentar fata de subventiile acordate pe cap de animal)

Valoarea totala a sprijinului financiar pentru anul 2009 acordat producatorilor din sectorul zootehnic, este de 937.805 mii lei si se asigura de la bugetul de stat (suplimentarea este de 337.805 mii lei).

Sprijinul acordat vizeaza imbunatatirea parametrilor de calitate a laptelui de vaca destinat procesarii, calitatii carcaselor de porcine si bovine, cresterea greutatii la sacrificare a pasarilor – pui broiler, precum si cresterea cantitativa si calitativa a productiei de miere destinata procesarii si livrarii la consumator.

B. Sectorul vegetal

Valoarea totala a sprijinului financiar pentru anul 2009 acordat producatorilor din sectorul vegetal, este de 124.801 mii lei si se asigura de la bugetul de stat (suplimentarea este de 25.801 mii lei).

Prin aplicarea masurilor de sprijin financiar in activitatile din domeniul vegetal se urmareste revitalizarea sectoarelor legume si fructe proaspete, plantatii pomicole si viticole, legume produse in serele incalzite si de industrializare a legumelor si fructelor, tutun, hamei, plante medicinale, cartof.

Totodata, prin imbunatatirea performantelor formelor asociative de producatori, prevazute de legislatia in vigoare si reducerea treptata a diferentei de performanta existente intre producatorii din Romania si cei din Statele Membre, se va asigura diversificarea productiei, precum si dezvoltarea filierelor de marketing, producerea de materii prime de calitate pentru industria de procesare si la crearea de noi locuri de munca in mediul rural si cresterea consumului.

C. Sectorul imbunatatiri funciare

Valoarea totala a sprijinului financiar pentru anul 2009 acordat producatorilor din sectorul de imbunatatiri funciare, este de 140.000 mii lei si se asigura de la bugetul de stat (suplimentarea fiind de 40.000 mii lei).

Sprijinul financiar acordat acestui sector vizeaza cresterea gradului general de utilizare a amenajarilor de irigatii si a randamentului de exploatare, fapt ce se va reflecta in practicarea pe scara mai larga a agriculturii in sistem irigat pentru cultivarea unor soiuri de plante cu valoare mare adaugata.

Aplicarea actului normativ va avea efecte pozitive pentru echilibrarea si consolidarea activitatii economice a organizatiilor deja constituite si asupra imbunatatirii nivelului pregatirii profesionale a lucratorilor din sectorul imbunatatirilor funciare si, in special, din sub-sectorul irigatiilor.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top