Consiliul Judetean Tulcea a atras fonduri importante pentru proiecte de infrastructura

CJ Tulcea, investitii, proiecte, infrastructura, fonduri nerambursabile

In acest sens, de la inceputul anul s-a reusit atragerea de fonduri destinate numeroaselor proiecte aflate in derulare si a celor noi, in valoare totala de 231.912.000 lei. Intrucat o parte din proiecte urmeaza a se derula pe parcursul anilor viitori, suma aferenta lucrarilor in cauza va fi alocata treptat, in functie de executarea lucrarilor.

Fata de bugetul total al Consiliului Judetean Tulcea pe anul 2009, care se cifreaza la suma de 187.879.000 lei, investitiile atrase vin sa dubleze bugetul propriu. Fata de 36.264.000 lei, suma cheltuita anul trecut pentru realizarea investitiilor, orice comparatie este inutila.

Din totalul sumei destinate investitiilor doar 21% reprezinta contributia proprie a Consiliului Judetean constituita din venituri proprii si din credit bancar.

Diferenta de 79% provine din urmatoarele surse: sume repartizate prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Ministerul Muncii.

Tinand cont de resurselor naturale de care se bucura judetul Tulcea, conducerea Consiliului Judetean a inteles ca singura cale spre atingerea unei dezvoltari judetene o constituie punerea in valoare a bogatiilor cu care judetul este inzestrat, prin dezvoltarea turismului.

Din totalul sumei atrase pe investitii, cea mai mare suma apartine proiectelor cu finantare nerambursabila. Este vorba de 136.145.000 lei, din care:

1) Executia lucrarilor de reabilitare si modernizare a infrastructurii de acces in zona turistica Murighiol – Uzlina – Dunavat – Lacul Razelm in suma de 79.895.000 lei din care suma de 58.075.000 lei reprezinta finantarea din fonduri europene, iar diferenta este contributia nationala (7.439.000 lei) si cofinantarea Consiliului Judetean Tulcea (14.381.000 lei).

2) Reabilitarea a doua cladiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse in circuitele turistice regionale in suma de 46.150.000 lei, vorbim aici despre Muzeul de Arta si Casa Avramide.

3) Reparatii capitale, reabilitare-modernizare imobil str.Gloriei nr.4, mun.Tulcea, pentru functionarea Centrului National de Informare si Promovare Turistica in suma de 1.700.000 lei pe Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul de interventie 5.3 – Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

4) Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta, acordarii asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat – proiect regional ce urmeaza a se implementa prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Sud – Est pentru Situatii de Urgenta” (Membrii asociati: Consiliile Judetene Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea).

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.