„Intentionam sa accesam toate sursele de finantare care se adreseaza programelor nationale si sursele de finantare europeana”

Tecuci, surse de finantare, programe, Eduard Finkelstain, proiecte

– Domnule Primar Eduard Finkelstain, cum puteti caracteriza activitatea Primariei Municipiului Tecuci in anul 2009? Care au fost principalele proiecte in carea fost implicata municipalitatea?
– Anul 2009, pentru Primaria Tecuci, ca de altfel pentru majoritatea institutiilor si autoritatilor publice din tara, a fost un an dificil. Dificultatea majora a constat in lipsa surselor financiare si a blocajului economico-financiar, cel din urma manifestindu-se la nivelul intregii economii aspect care a avut o directa repercursiune si asupra alimentarii bugetului la nivel local.

Totusi, cu toate aceste greutati, dar cu dorinta de a face tot ce este posibil de a depasi multe neajunsuri precum si cu munca in echipa, am reusit ca in 2009 sa avem si realizari. Dintre acestea enumar citeva lucrari care au avut finantare certa in anul 2009 si care au fost incepute, unele dintre acestea urmind sa se deruleze si pe parcursul anului 2010.

Astfel, s-a realizat una dintre cele mai extinse si mai necesare lucrari de investitii si anume, reabilitarea si modernizarea retelei de ILUMINAT PUBLIC a orasului, care in anul 2009 s-a realizat pe o suprafata de aproximativ 10 km, cuprinzind strada 1 Decembrie 1918 – de la intrarea in oras, continuare cu – strada Tecuciul Nou – iesirea din oras; strada Gheorghe Petrascu; strazile Transilvaniei, Tudor Pamfile, Nicoresti. Aceasta lucrare se va finaliza in cursul anului 2010, continuindu-se cu alte strazi si cartiere ale municipiului.

O alta lucrare de mare importanta care s-a inceput in anul 2009 este modernizarea Pietii Centrale a orasului, care a constat in reabilitarea strazilor si trotuarelor din jurul pietii, a celor care conduc catre piata, din artera principala a orasului, realizarea unor parcari in acelasi perimetru al pietii centrale, reinceperea lucrarilor de constructie la corpul principal al pietii.

De asemenea, in cursul anului 2009 au fost finalizate mai multe lucrari de reabilitare a strazilor, prin asfaltare, bordurare si lucrari de canalizare ape menajere si pluviale, multe dintre acestea fiind afectate de inundatiile din 2007. La finalul anului 2009 s-a contractat lucrarea de realizare a parcarii in zona Policlinicii Municipale, unde are sediul si Ambulanta Tecuci, lucrare care va conduce la fluidizarea circulatiei pe artera str.1 Decembrie 1918, segmentul Hotel Turist – Semafor Transformator.

In domeniul locuintelor construite din fondul locativ de stat, in anul 2009 s-au finalizat lucrarile pentru utilitati la locuintele colective pentru tineri, 64 de unitati locative ANL – in zona industriala si darea acestora in folosinta, precum si lucrarile de utilitati – sistematizare pe verticala la locuintele sociale – zona fostei unitati militare, etapa a II-a.

De asemenea, au fost facute demersurile pentru inceperea construirii a inca 64 de unitati locative ANL, etapa a II-a, in Zona Industriala a orasului.

De asemenea, tin sa amintesc punerea in functiune a Platformei de compostare si a Statiei de sortare si transfer a deseurilor selectate, proiect finalizat cu succes in anul 2009, cu surse de finantare europeana si cofinantare de la bugetul local.

In sectorul educatie, au fost continuate lucrarile de constructie a celor trei gradinite noi – nr. 2, 7, 10; de asemenea au inceput lucrarile de constructie la Campusul Scolar, Reabilitarea Scolii de Arte si Meserii, finalizarea lucrarilor privind utilitatile la sala de sport a orasului.

Acestora li s-au mai adaugat lucrarile curente de imprejmuire a unitatilor scolare, construirea de grupuri sanitare la unitati scolare, modernizarea instalatiilor de gaze, achizitionarea si montarea de centrale termice de incalzire etc.

– Ce proiecte nu au fost inca finalizate si care considerati ca ar fi neimplinirile anului trecut?
– O investitie, si mai ales una majora, nu se poate programa, initia si finaliza intr-o perioada scurta de timp, cum ar fi un an calendaristic sau chiar mai putin de un an.

De aceea, unele din investitiile enumerate mai sus le-am avut in plan si au fost in atentia noastra, a autoritatilor publice tecucene, inca din 2008, unele au continuat si in 2009, finalizindu-se, altele continua si in 2010 iar altele le vom demara chiar incepind cu anul 2010. Asa ca, nu pot afirma ca in anul 2009 am avut neimpliniri.

In schimb pot sustine ca a fost un an greu, cu multe proiecte propuse, cu multe dintre acestea incepute si care urmeaza a se finaliza in anul care tocmai a inceput. Aici pot aminti proiectele cu finantare europeana – modernizare – reabilitare scoala gimnaziala nr. 11, Iorgu Iordan, consolidare – reabilitare cladire de patrimoniu Casa de Cultura Tecuci, etapa a II si a III-a pentru constructiile de locuinte pentru tineri tip ANL, proiectul de eficientizare termica a Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci, investitia privind realizarea unui bazin de inot si a unei sali polivalente, a unui patinoar, amenajarea unor noi locuri de joaca pentru copii, realizarea unor parcari rezidentiale intre blocuri si pe anumite tronsoane de strazi, amenajarea spatiilor verzi in cadrul programului de mediu, fundamentarea Planului Interstitial de Dezvoltare Urbana Zona Sud Tecuci, adaptarea si actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Tecuci, fara de care nu se mai poate initia nici o lucrare de modernizare si amenajare urbana sau de constructie.

Si, nu in ultimul rind, vreau sa amintesc de un proiect pe care municipalitatea tecuceana l-a initiat din 2007 si care a suferit mai multe blocaje – economice si chiar administrative, si anume realizarea Centurii ocolitare a orasului pe DN 24 – DN 25, investitie care ar veni spre salvarea unor alte investitii si cheltuieli legate de reabilitarea infrastructurii anumitor strazi si anumitor cladiri, proprietate publica sau privata, afectate de traficul greu care, la momentul de fata, se desfasoara pe arterele principale ale orasului si de multe ori chiar prin centrul acestuia.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top