Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii va propune noi solutii pentru problemele din zona

Strategia Uniunii Europene, programe, finantare, solutii, cooperare

Strategia UE in regiunea Dunarii reprezinta o modalitate noua de cooperare, inspirata din modelul si succesul pe care l-a avut strategia Marii Baltice. Strategia va trebui sa raspunda provocarilor cu care se confrunta regiunea Dunarii: discrepantele economice si sociale intre diferite regiuni ale tarilor riverane, intensificarea traficului naval, schimbarile climatice, diversitatea culturala, problemele de mediu si biodiversitate. in acest sens strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii va reprezenta o platforma de dialog intre state si un instrument pentru obtinerea de beneficii pe termen lung, atat la nivel national cat si local. Ne dorim o strategie reala, bazata pe noi tehnologii, inovare si investitii, o strategie care implementata, sa conduca intr-un final, la imbunatatirea calitatii vietii pentru toti cetatenii europeni din regiunea Dunarii” a declarat Secretarul de Stat Razvan Murgeanu, in cadrul conferintei.

Reprezentantii autoritatilor centrale, regionale, locale si ai ONG-urilor prezenti la eveniment au sugerat modalitati de eficientizare a cooperarii regionale si au dezbatut idei de proiecte in bazinul Dunarii si posibilitati de sustinere a acestora din programele cu finantare europeana si nationala deja existente.

De asemenea, au fost analizate oportunitatile de finantare oferite prin intermediul altor instrumente financiare internationale dar si in perspectiva exercitiului bugetar al UE post 2013.

„Prioritatile Romaniei legate de Strategia Dunarii vor fi articulate pe cele trei axe, considerate de importanta egala – conectivitatea, protectia mediului si dezvoltarea socio-economica. Consideram ca Strategia va trebui sa puna in valoare noi tehnologii astfel incat Dunarea sa devina o magistrala fluviala moderna care va dispune de sisteme inteligente bazate pe cele mai noi cunostinte stiintifice si care vor fi capabile sa protejeze eficient mediul ambiant si ecosistemele existente. Valoarea adaugata a Strategiei va consta in intarirea cooperarii interregionale, transfrontaliere si transnationale, precum si in capitalizarea numeroaselor initiative si proiecte disparate care au fost deja initiate sau care sunt in curs de implementare in regiunea Dunarii”, a precizat coordonatorul national al Strategiei UE a Dunarii, Viorel Ardeleanu.

Peste 100 de participanti din Romania, Austria, Ungaria, Serbia, Germania, Bulgaria, Slovacia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina si Cehia, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai organizatiilor internationale relevante pentru aria geografica a Dunarii, actori din sectorul public si privat , si-au prezentat prioritatile in ceea ce priveste regiunea Dunarii, concluzionand faptul ca Strategia UE a Dunarii reprezinta o oportunitate pentru dezvoltare teritoriala echilibrata.

Cele trei grupuri de lucru care au fost organizate cu ocazia acestui eveniment au oferit prilejul unor dezbateri tehnice, pe teme complementare viitoarei Strategii. Acestea au avut in vedere:

accesibilitatea, cu accent pe rolul fluviului Dunarea de conector al regiunilor din centrul si sud estul Europei, evidentiindu-se nevoia de investitii in refacerea senalului navigabil si in asigurarea transportului intermodal, inclusiv prin construirea de poduri si prin refacerea cailor feroviare; de asemenea, au fost amintite oportunitatile oferite prin intermediul programelor de cooperare teritoriala si in primul rand prin intermediul Programului de Cooperare Transnationala pentru Sud Estul Europei, care finanteaza proiecte dezvoltate in zona Dunarii.
protectia mediului a reprezentat unul dintre cele mai dezbatute domenii din cadrul conferintei, iar concluziile grupului de lucru pe aceasta tema au subliniat necesitatea elaborarii unui Plan de Actiuni pentru protectia ecosistemelor, precum si realizarea de studii tehnice pentru prevenirea riscurilor de inundatii si pentru masurarea vulnerabilitatii regiunii la desertificare.
Grupul de lucru privind dezvoltarea socio-economica a analizat posibilitatile oferite de viitoarea Strategie a Dunarii pentru relansarea turismului, pentru asigurarea dezvoltarii rurale si pentru intarirea competitivitatii prin sprijinirea IMM-urilor si a ideilor de afaceri. A fost propusa, de asemenea, crearea si valorificarea unui brand de tara pentru regiunea Dunarii.

Consultarile pe aceasta tema vor continua pe parcursul intregului an, urmand ca in primul trimestru al anului 2011 sa aiba loc adoptarea documentelor finale si sa inceapa implementarea efectiva a strategiei. Aceasta strategie ar putea sta la baza unui nou instrument de finantare dedicat bazinului Dunarii, in perioada de programare post 2013.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top