Guvernul a restructurat si extins programul Prima casa

program Prima Casa, modificari, stimularea constructiei, beneficiari

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca pentru acest an plafonul garantiilor guvernamentale alocat acestui Program este de 700 de milioane de euro.

Premierul a mentionat ca se va aplica, in continuare, mecanismul garantiilor guvernamentale pentru sprijinirea persoanelor care doresc sa achizitioneze prin Programul “Prima casa” o locuinta deja finalizata sau o locuinta aflata in stadiul de constructie “la rosu”.

In aceste cazuri, plafonul individual de garantare este echivalentul in lei al sumei de 60.000 euro, a mentionat primul-ministru.

Premierul a punctat din nou avantajele acestui Program guvernamental pentru beneficiari. “Cei care astazi platesc 200 – 300 de euro chirie, cu acesti bani pot sa-si plateasca rata la casa, la o banca si sa aiba o locuinta in proprietate. Mai mult decat atat, avansul minim pe care il cerem este de 5% si nu cum este in jur de 25 – 30%, in cazul creditelor ipotecare, fara a mai fi nevoie de garantii suplimentare, pentru ca statul sa instituie o garantie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro”, a afirmat primul-ministru Emil Boc.

Actul normativ introduce o serie de elemente noi. Astfel, pentru locuintele noi, care urmeaza sa fie construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data intrarii in vigoare a hotararii adoptate astazi de Guvern, este prevazut un plafon individual de garantare de pana la 70.000 de euro, a adaugat seful Executivului.

Pentru construirea de locuinte de catre asociatii fara personalitate juridica, constituite din minimum 7 beneficiari, in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se vor acorda garantii guvernamentale in limita unui plafon individual de 75.000 de euro.

“Modificarile aduse Programului Prima casa pun accent pe constructia de la zero a locuintelor, cu efect multiplicator in economie, care sa stimuleze crearea de noi locuiri de munca si sa aduca mai multe resurse activitatii economice intr-o perioada inca dificila din punct de vedere economic”, a declarat primul-ministru.

In ceea ce priveste acordarea de garantii pentru constructia de locuinte noi si pentru constructia de locuinte pentru asociatii, ministrul Finantelor a precizat ca persoanele care beneficiaza de acest sprijin “vor primi o garantie, cu care merg la banca, iar banca va vira banii pe stadii de executie”.

De asemenea, ministrul Sebastian Vladeascu a explicat ca una dintre conditiile pentru acordarea garantiilor guvernamentale asociatiilor care doresc construirea de locuinte in comun, este detinerea unui teren.

Atat primul-ministru cat si ministrul Finantelor au precizat ca vor fi mentinute reglementarile din cadrul acestui Program cu privire la dobanda la care se acorda creditele, avansul pe care beneficiarii imprumuturilor garantate de stat trebuie sa le prezinte.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.