Patru monumente istorice din Bucuresti vor fi reabilitate cu 18,3 mil. euro

Bucuresti, proiecte, POR, monumente istorice, finantare nerambursabila

“In perioada februarie – aprilie 2010 va avea loc finalizarea proiectului arhitectural pe baza consultarilor cu beneficiarul final, realizarea lucrarilor de sprijinire a cladirii Hanului Gabroveni, cat si contractarea si finalizarea studiului arheologic. Din aprilie 2010 va avea loc demararea procedurilor legale pentru atribuirea contractului de lucrari de constructie a Centrului Cultural”, a declarat Sorin Oprescu.

Edilul-sef a mai anuntat ca documentatia necesara pentru patru proiecte de reabilitare ce urmeaza sa fie finantate din fonduri structurale in cadrul Programului Operational Regional a fost depusa inca din luna decembrie. Valoarea acestora se ridica la 18,3 milioane de euro, din care fondurile nerambursabile insumeaza 14,1 mil. euro.

Primul proiect este cel de “Consolidare, restaurare si conservare a Arcului de Triumf”, cu o valoare de aproximativ 8,5 mil. euro, din care finantarea nerambursabila solicitata este de aprox. 6,7 mil. euro.

Al doilea proiect este cel de consolidare, restaurare si conservare a Casei Cesianu. Valoarea proiectului fiind de aproximativ 1,9 mil. euro, din care finantarea nerambursabila solicitata este de aprox. 1,4 mil. euro.

Urmatorul proiect este cel de consolidare, restaurare si conservare a Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 2,5 mil. euro, din care finantarea nerambursabila solicitata se ridica la valoarea de 1,7 mil. euro.

Dintre cele 4 proiecte, unul este reabilitarea Muzeului Dr. Nicolae Minovici. Investitia va fi de circa 5,4 mil. euro, din care finantarea nerambursabila solicitata de aprox. 4,3 mil. euro.

Proiectul “Arena Bucurestilor”, ce urmeaza sa inceapa in acest an, se va realiza printr-un parteneriat public-privat, fiind cel mai mare complex sportiv, de agrement si social din Romania.

Aici se vor tine concerte, mari manifestari sportive, expozitii, targuri, evenimente sociale si de afaceri. Arena va avea o capacitate de pana la 16.000 de locuri si este prevazuta, intr-o faza initiala, cu o parcare sub si supraterana – 1.000 de locuri si se preconizeaza a fi finalizata in 24 de luni.

Proiectul “Arena Bucurestilor” va fi amplasat in Parcul Tineretului, constructia urmand sa aiba loc 90% sub nivelul solului, protejand zona verde a parcului si incluzand un plan de amenajare peisagistica cu alei cu pomi, straturi de flori, mici lacuri, fantani arteziene etc. “In perioada imediat urmatoare se va finaliza contractul de concesiune de lucrari publice”, a mai spus Oprescu.

Sursa: Stiriong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.