Primarul orasului vasluian Negresti, trimis in judecata de DNA pentru fraudarea fondurilor europene

Vaslui, primar Negresti, DNA, frauda, fonduri europene, PHARE

Potrivit unui comunicat al DNA, in sarcina edilului s-au retinut infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial si fals intelectual.

De asemenea, pentru infractiuni similare a fost deferita justitiei si Maria Damian. Procurorii au retinut ca la data de 22 noiembrie 2004 a fost incheiat un contract finantat din fonduri PHARE intre Unitatea Centrala de Finantare si Contractare, in calitate de autoritate contractanta, si Primaria Negresti, in calitate de beneficiar, contract ce avea ca obiect punerea in practica a proiectului intitulat ‘Atelier de productie si comercializare caramizi ecologice din materiale locale’.

DNA precizeaza ca scopul proiectului era imbunatatirea situatiei economice a romilor din orasul Negresti prin crearea de locuri de munca.

“In acest context, inculpatul Cozma Ioan, in calitate de reprezentant legal al primariei a pus la dispozitia autoritatii contractante un inscris (certificat de urbanism) din care rezulta in mod nereal ca terenul pus la dispozitie pentru implementarea programului face parte din domeniul privat al Consiliului Local Negresti, ascunzand imprejurarea ca acest teren face obiectul unui litigiu judiciar nesolutionat in mod definitiv si irevocabil”, sustin anchetatorii.

De asemenea, in cursul anului 2005, inculpatul a semnat documentele in care Maria Damian a atestat in fals indeplinirea procedurilor de achizitii de bunuri si servicii necesare derularii proiectului, aceasta semnand in fals declaratiile de confidentialitate si impartialitate, ascunzand faptul ca avea calitatea de actionar la una dintre firmele care a castigat una din licitatiile organizate pentru achizitionarea de bunuri si servicii.

Sursa citata mentioneaza ca toate actele au fost inaintate autoritatii contractante de catre Maria Damian, in calitate de manager de proiect PHARE, iar in cursul anului 2006, inculpatul Cozma a dispus alocarea sumei de aproximativ 86.000 lei, reprezentand partea de cofinantare peste limitele contractului si contrar dispozitiilor unei hotarari a Consiliului Local Negresti.

Totodata, DNA arata ca la data de 25 iulie 2007, Ioan Cozma a aprobat in mod nelegal incheierea unui ‘contract de atribuire in proprietate cu titlu gratuit’ a unor bunuri mobile si imobile catre beneficiarul final al proiectului, o asociatie pentru sprijinirea intereselor romilor, cauzand orasului Negresti un prejudiciu in valoare de 137.000 lei.

Autoritatea contractanta s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de peste 48.000 de euro, reprezentand intreaga valoare a finantarii. Consiliul Local Negresti nu s-a constituit parte civila. In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor doi inculpati. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Vaslui.

“Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, mai subliniaza DNA.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.