
„Este uimitor sa auzi in toate discursurile oficiale ale ministrilor ca accesarea fondurilor europene reprezinta o prioritate nationala. Uimirea este, bineinteles, provocata de discrepanta dintre vorbe si fapte. Degeaba se castiga pe hartie milioane de euro daca acesti bani nu ajung efectiv la beneficiarul de drept si nu sunt cheltuiti. Azi lucrurile se complica si mai mult daca ne gandim ca statul, in calitatea sa de finantator al proiectelor europene, a inteles sa gestioneze acest proces prin concedierea a zeci de mii de salariati din sectorul bugetar, desi capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor europene este si asa extrem de redusa”, a declarat Ion Calea.
Printre motivele pentru care presedintele CJ Valcea solicita infiintarea unui fond centralizat al statului destinat exclusiv sprijinirii cofinantarilor proiectelor europene se numara obstacolele birocratice, reglementarile privind cofinantarea lipsita de transparenta, sansele aproape inexistente pentru schimburi de experienta cu structurile altor state din Comunitatea Europeana.
„Toate acestea, a spus Calea, suprapuse pe incapacitatea Guvernului de a coordona sistemul, sunt pur si simplu niste pietre de moara pe umerii administratiilor locale in gestionarea proiectelor. Un exemplu concret din judetul Valcea, in baza Programului National de Dezvoltare Rurala – pe masura 3.2.2., avem depuse 70 de proiecte cu o valoare totala de 1.051 milioane de lei. Cu finantare exclusiv europeana avem inregistrate 95 de proiecte prin care putem sa atragem cel putin 300 de milioane de euro„, a explicat Calea.
Presedintele CJ a precizat ca, daca nu se va gasi o solutie pentru a facilita cofinantarile, se va ajunge „de la primaria comunala, presedintele de Consiliu Judetean si pana la primul ministru, cu totii ajungem in situatia sa contabilizam doar proiecte, nu si realizarile concrete obtinute prin folosirea banilor de la Uniunea Europeana”.